Foutje bedankt: met deze ‘gewone’ handelingen riskeer je een boete in het buitenland

20 oktober 2023
4 Min. leestijd

Van sommige handelingen verwacht je dat ze strafbaar zijn. Maar in een aantal Europese landen loop je ook het risico beboet te worden voor ogenschijnlijk gewone dingen.

Boete voor eten op historische plekken

Genieten van een ijsje bij de Trevi-fontein in Rome, kun je beter overslaan. In Italiaanse steden is het namelijk verboden om te eten en drinken bij openbare gebouwen en historische monumenten. Doe je dit toch, dan kun je een boete van 40 tot 240 euro verwachten. En ook in Florence is het tussen 12.00 en 15.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur in het oude centrum slim om eten in je tas te houden. Anders kan het je zomaar tussen de 150 tot 500 euro kosten.

Identiteitsbewijs niet kunnen tonen of bij je hebben

Niet alleen in Nederland is het strafbaar om geen identiteitsbewijs bij je te hebben. Ook in België, Duitsland, Hongarije, Spanje, Rusland, Italië, Oostenrijk en Oekraïne geldt een identificatieplicht. Deze vereist dat je je kunt legitimeren met een paspoort of identiteitskaart. In Nederland volstaat een rijbewijs, maar dat geldt niet voor eerdergenoemde landen, omdat hier geen verblijfsstatus of nationaliteit op vermeld staat. Controleer daarom voordat je van huis gaat of je je paspoort of identiteitskaart bij je hebt.

Zonder brandstof stilstaan op of langs de weg

Wie in Duitsland achter het stuur zit, doet er verstandig aan goed in de gaten te houden of de brandstoftank nog voldoende gevuld is. Met een lege tank op de vluchtstrook tot stilstand komen, wordt door onze oosterburen namelijk niet geaccepteerd. Je kunt zo’n situatie immers gemakkelijk voorkomen. Een boete tussen de 30 en 70 euro voor een tekort aan brandstof vinden de Duitse autoriteiten dan ook terecht.

(On)rust op zondag

Onze oosterburen hebben nog een opmerkelijke regel: op zon- en feestdagen moet het rustig zijn. Dit betekent dat particulieren op deze dagen tussen 20.00 en 07.00 uur geen geluid mogen maken dat overlast veroorzaakt. Klussen of een feestje geven met luide muziek is dus geen optie. Zelfs het wegbrengen van flessen naar de glasbak wordt je niet in dank afgenomen.

Geen hakken op archeologische locaties

Als je van plan bent een archeologische plek, zoals de Akropolis in Athene, Griekenland, te bezoeken, is het verstandig om je naaldhakken thuis te laten. Anders loop je het risico dat je de rondleiding op blote voeten moet volgen of zelfs weggestuurd wordt. Hakken kunnen namelijk schade aanrichten aan de eeuwenoude gebouwen, en zijn daarom niet toegestaan op archeologische vindplaatsen.

Zwemkleding uit

Neem als je naar het strand in Barcelona of Mallorca gaat wat (bedekkende) kleding mee voor na het zwemmen. Het is namelijk niet toegestaan om in deze Spaanse steden rond te lopen in alleen zwemkleding. In Barcelona riskeer je een boete tot 295 euro. Mallorca doet daar nog een schepje bovenop. Loop je in een bikini of zwembroek de stad, een winkel, museum, bank of het openbaar vervoer in? Dan kan de boete oplopen tot maar liefst 565 euro.

Vergeet daarnaast niet om dicht schoeisel mee te nemen als je met de auto naar het strand gaat. Autorijden terwijl je slippers of sandalen draagt, is in Spanje namelijk ook uit den boze en kan je een boete tot 200 euro opleveren.

Forse boete voor het voeren van duiven

In Nederland mag je duiven voeren. Maar in Venetië zit men daar absoluut niet op te wachten. Logisch, want de zuren die in de uitwerpselen van duiven zitten, tasten de historische gebouwen aan. Ga dus zeker niet op het beroemde Piazza San Marco broodkruimels strooien, want dit kan je maar liefst 700 euro kosten. Ook in Wenen kun je je eten beter zelf opeten. Al is de boete daar een stuk lager: 36 euro.

Voorkom boetes, lees je in

Er zijn natuurlijk nog veel meer handelingen strafbaar in het buitenland. Om te voorkomen dat je een boete of nog meer moeilijkheden krijgt, kun je je daarom het beste voorafgaand aan je reis goed inlezen over de wetten en regels van jouw land van bestemming.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Columbus Travel, MAX Vandaag, RTL Nieuws, ANWB. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!