Hierdoor smaakt eten en drinken lekkerder op vakantie

03 september 2022
2 Min. leestijd

Vind je ook dat een croissantje in Frankrijk of ijs in Italië lekkerder smaakt dan thuis? Dan ben je niet de enige. Maar hoe kan het dat eten en drinken op vakantie beter in de smaak valt? Wij zochten het uit.

Smaakt lekker

Heb je precies hetzelfde gerecht gemaakt zoals je op vakantie hebt gegeten, valt het nu ineens tegen. Ook dat ene wijntje dat je daar zo lekker vond, smaakt thuis ineens minder goed. Hoe kan dat? Intuïtief-etencoach en anti-dieetcoach Judith Roelvink legt aan Omroep Brabant uit dat dit niet aan het eten zelf ligt. Volgens de coach zit dit namelijk vooral in ons hoofd.

Sfeer

Op vakantie ben je in een andere omgeving en is er een ‘niets moet, alles mag’ gevoel. Volgens de coach zorgt de sfeer van vakantie ervoor dat je eten anders smaakt dan thuis. Maar op vakantie wordt koken ook leuker gemaakt dan thuis. “Dan nemen we er vaak de tijd voor en gaan we naar een leuke buitenlandse supermarkt of markt voor de boodschappen. In Nederland doen we dat niet, want dan hebben we het druk. Eten en koken is dan iets wat moet”, zegt Roelvink tegen de omroep.

Tijd nemen

Niet alleen de sfeer draagt bij aan de smaak. Want op vakantie nemen mensen meer de tijd voor het tafelen. Hierdoor proeven we volgens Roelvink beter de smaken van het eten en drinken. “Je eet dan bewust, dus dan smaakt eten heel anders. Je proeft dan opeens de smaken en kruiden die erin zitten. Als je langzamer eet, merk je ook sneller dat je vol zit. Dat staan we onszelf niet toe in Nederland.”

Opnieuw smaak beleven

Natuurlijk wil je niets liever dan dat het eten van vakantie net zo lekker smaakt in je eigen huis. Daar heeft smaakexpert Bob Cramwinckel een simpele tip voor. Hij vertelt namelijk aan de Telegraaf dat als je thuis vakantieherinneringen oproept terwijl je iets nuttigt wat je daar erg lekker vond, je diezelfde lekkere smaak opnieuw kunt ervaren.

Bron: Omroep Brabant, Telegraaf, AD, Libelle. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!