Word je gelukkig van op vakantie gaan?

15 november 2022
2 Min. leestijd

Vrijwel iedereen kijkt uit naar vakantie. Even geen werk of studie waar je de hele week mee bezig moet zijn. De 1 boekt zijn reis al ver van tevoren, terwijl de ander zich graag laat verrassen door de last minute aanbiedingen. Het lijkt dus dat we gelukkig worden van een lange (verre) reis. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Vakantie is waardevol

Een vakantie geeft een goed gevoel omdat je zelf kiest waar je zin in hebt. Het beïnvloedt je welzijn positief. Dat vinden wij als Nederlanders heel wat waard. We geven er namelijk jaarlijks zo’n 15 miljard euro aan uit.

Tot rust komen

Het liefst gaan veel mensen 3 weken eropuit in een warm land. Toch heb je maar 8 dagen nodig om het maximale voor jezelf eruit te halen als het gaat om geluk. Je geeft rust aan je geest en herstelt van je werk. Hiervoor hoef je niet meerdere weken naar een zonnig land.

Het maakt niet uit wat je doet

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat het minder uitmaakt wat je doet tijdens je vakantie. Het gaat vooral om met wie je bent en hoeveel je te maken krijgt met vakantiestress. Wel gaven de respondenten van het onderzoek aan zich gelukkiger te voelen dan in het dagelijks leven.

Geluk verschilt per persoon

Een korte periode zoals een vrije dag in je werkweek is ook prima. Je brein kan ik korte periodes namelijk ook opladen, zegt neuroloog professor Steven Laureys in Flair. Uiteindelijk hangt geluk van een vakantie af van wie je bent als persoon.

Vakantie vieren

Een vakantie hoeft dus niet altijd ver weg te zijn. Zo is onze verslaggever Nhung de zomer van 2021 op pad gegaan om te kijken hoe Nederlanders hun vakantie vieren.

Bronnen: EO, Flair, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Jo Landa
  Jo Landa

  Gemengde gevoelens, ik kijk op tegen de stress vooraf: iemand vragen voor de planten, post en parkiet, niet teveel boodschappen meer doen, koelkast leeg eten, tijdens het inpakken niets vergeten etc. Op de plaats van bestemming eerst even acclimatiseren en na een week pas rust voelen.
  Daarna begint weer bijna de terugreis. Thuis weer stress: zsm alles opruimen, wassen draaien, boodschappen doen en húp weer naar het werk waar de vakantie binnen twee uur is vergeten.....
  Ik blijf dan ook al 10/12 jaar liever thuis en ga af en toe iets leuks doen en uit eten.

 • Papua
  Papua

  Natuurlijk geeft vakantie een gelukkig gevoel waardoor vele mensen er weer tegen kunnen !!
  Tijdens mijn werkzame leven van ruim 45 jaar heb ik dat als een opluchting ervaren én het geeft een fijn gevoel !!
  Weg van de drukte , het gezeur alsmede de vaak onrechte besluiten door o.a. het management incl. het uitspelen van collega's etc.etc,
  Daar kwam ook nog het vaak vervelende weer bij ,waardoor je niet buiten activiteiten kon uitvoeren !
  Nu met 80 jaar kunnen wij als jaren circa 4 maanden overwinteren waar genieten van de zonnewarmte !!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!