Koudwaterzwemmen is gezond maar ga het niet zomaar doen: hier moet je op letten

23 januari 2024
4 Min. leestijd

Het is goed voor je hart en je bloedsomloop, het is mentaal gezond en het versterkt je immuunsysteem: koudwaterzwemmen. MAX vakantieman zet de voordelen, de risico’s en hoe je veilig in koud water kunt zwemmen op een rij.

Zwemmen in koud water, het liefst in de natuur: de afgelopen jaren is de populariteit flink toegenomen. Mensen zoeken de vrijheid op en ervaren de gezonde effecten. Nu het water nog niet zo koud is, is het een mooi moment om er mee te beginnen: de drempel is met het relatief warme water nog niet zo hoog en je kunt het alvast in je routine opnemen.

Voordelen van zwemmen in koud water

Dat het gezond is, staat als een paal boven het al dan niet koude water. Het is bewezen goed voor voor het hart en het stimuleert de bloedsomloop. Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen.

Daarnaast heeft het ook een mentaal effect, wat zich ook weer vertaalt naar een betere gezondheid. Koudwaterzwemmen ligt voor veel mensen buiten hun comfortzone. Dat water ingaan geeft een positieve prikken aan de geest. Het geeft het gevoel van ‘je hebt het toch maar gedaan en als je dit kan, dan kun je vast nog veel meer!’ Daar komt nog bij dat kou je een energiek gevoel geeft, want bij zo’n koude duik wordt extra dopamine aangemaakt, het stofje in de hersenen dat een geluksgevoel veroorzaakt.

Zwemmen in koud water is niet zonder risico

Zwemmen in water onder de 15 graden is zonder goede voorbereiding wel riskant. Je kunt in een koude-shock terechtkomen, waardoor je ademhaling ontregelt wordt wat weer tot paniek leidt en je in de schrik water binnen kunt krijgen met alle gevolgen van dien. Ook kun je bevangen raken door de kou. Het kan gebeuren dat je lichaam de kou aanvankelijk als prettig ervaart, waardoor je overmoedig raakt en verder weg zwemt dan veilig voor je is. Als het lichaam teveel warmte verliest, raak je de controle over je spieren kwijt en is verdrinkingsgevaar groot.

Onderkoeling treedt op na ongeveer 30 minuten in koud water te zijn. De kans dat je een koude-shock krijgt of door de kou raakt bevangen is dan ook veel groter, maar hou je verblijf in koud water gewoon kort. Ook onderliggende lichamelijke problemen kunnen een risico vormen. Als je last hebt van een hartaandoening, hoge bloeddruk of ernstige astma, is koudwaterzwemmen af te raden.

Zo kun je verantwoord koudwaterzwemmen

Zomaar een duik nemen in water dat kouder is dan 15 graden is dus onverstandig. Om die reden is de maand september ideaal om het te gaan opbouwen. Het oppervlaktewater is vrijwel overal nog boven die 15 graden. Ga toch om te beginnen niet meer dan 1 à 2 minuten het water in om te wennen. Ga dan ook rustig het water in en neem niet direct een duik.

Zwem het liefst samen met iemand, op plekken waar je makkelijk het water uit kan of zelfs kunt staan als dat nodig is. Doe als het kouder wordt gerust een badmuts op en trek een wetsuit aan om te voorkomen dat je teveel warmte verliest. Blijf (met of zonder wetsuit) niet te lang in het water, zeker naarmate het kouder wordt en zwem eventueel met een saferswimmer zwemboei.

En ben je eenmaal uit het water en voel je de kou flink, ga dan niet warm douchen om weer op temperatuur te komen. Dit kan namelijk je kerntemperatuur weer verlagen en dat is riskant. Goed afdrogen, een dikke laag comfortabele kleren aan en een hete kop koffie, thee of chocolademelk doet de rest. Eenmaal weer op temperatuur heb je vervolgens energie voor 10 en ben je niet meer te stoppen!

Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • jokewijnen60
    jokewijnen60

    Ik zwem sinds een aantal jaren in open water. Wat ik als tip wil meegeven….bouw het op om bijvoorbeeld na een warme douche koud af te spoelen. Sauna bezoeken kan hier ook een bijdrage in zijn.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!