Noodhamer ligt nog te vaak in het dashboardkastje. Dit is hoe het wél moet

03 november 2022
2 Min. leestijd

Een noodhamer in de auto kan levens redden. Het is dus verstandig deze binnen handbereik te hebben. Maar wist jij ook dat het van belang is op welke plek je hem hebt liggen? Vele Nederlanders bewaren hun noodhamer in het dashboardkastje. Echter kun je dan in een noodsituatie de hamer vaak niet bereiken.

De noodhamer, ook wel veiligheidshamer of lifehammer genoemd, is een kleine hamer met 2 stalen punten. Hij is ontworpen om tijdens een noodsituatie je ruiten open te breken en je riemen door te kunnen snijden met behulp van een ingebouwde verzonken mes. Nieuwere auto’s hebben de hamer soms al verwerkt in de deur, middenconsole of tegen het dak, maar bij oudere auto’s moet je hem zelf installeren.

Dashboardkastje vaak onbereikbaar na ongeluk

Nog veel te vaak wordt de hamer in het dashboardkastje bewaard. Het is gevaarlijk om hem daar neer te leggen. Vaak kun je er niet bij omdat de auto ondersteboven ligt en de gordels je tegenhouden. Daarnaast is de hamer lastig te vinden als het donker is en je in paniek moet graaien tussen alle spullen uit je dashboardkastje. Bovendien kan het kastje blijven klemmen na een ongeluk. Het is dus een kwestie van levensbelang om de hamer op de juiste plek in de auto te hebben liggen.

Noodhamer monteren

Experts raden aan om de noodhamer tegen de hemel van je auto te monteren. Zo kunnen zowel de passagier als de bestuurder erbij in een noodsituatie. Het is belangrijk om te weten waar hij zit. Je kunt ook voor jezelf testen of je bij de noodhamer kunt bij een ongeval. Als je recht in je stoel zit moet je erbij kunnen zonder dat je uit je stoel hoeft los te komen.

Twijfel je of alle passagiers wel bij de noodhamer kunnen? Het is nooit verkeerd er meerdere in de auto te bewaren.

Weet wat je moet doen

Misschien denk je dat het je nooit overkomt. Toch is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als je onverhoopt te water raakt met je auto. Op MAX Vandaag staan tips om jezelf zo snel mogelijk en veilig te bevrijden.

Bronnen: EenVandaag, AD, Veilig Verkeer Nederland. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!