Steeds meer bruine beren in Spanje: dit kun je doen als je oog in oog komt te staan met een beer

17 februari 2024
4 Min. leestijd

Het gaat goed met de beer in Spanje. De populatie is van rond de 60 naar zo’n 400 beren gegroeid. Mooi nieuws, maar dat maakt het voor de mens wel een stuk gevaarlijker. Vooral in Noord-Spanje komen ze steeds vaker even langs bij de dorpsbewoners. Wat kun je eigenlijk doen als je zelf een bruine beer treft?

Moet ik (in Spanje) bang zijn voor een berenaanval?

Berenaanvallen op mensen komen maar zelden voor. Van alle aanvallen die landroofdieren plegen zijn 9 procent van een beer. Bovendien bestaat het menu van een beer voor 80 procent uit planten, hij zal je dus niet zo snel aanvallen voor een hapje eten. Toch is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als je oog in oog komt te staan met een beer. Want jaarlijks zijn er in Europa toch nog zo’n 18 aanvallen van beren op mensen.

Willen beren mensen aanvallen?

Bang zijn voor beren is in principe niet nodig. Beren zijn juist hartstikke schuw voor mensen. Er zijn dan ook maar weinig redenen om mensen aan te vallen. Uitzonderingen hierop zijn: als je te dicht in de buurt komt van hun jongen, als je tussen de beer en de prooi in komt te staan of als het dier gewond is. Verder zullen ze je niet aanvallen, vooral niet als ze al van tevoren weten waar jij je bevindt. Liever blijven ze dus ver van je weg. Maar doe je een beer kwaad? Als een beer het eenmaal op je heeft gemunt, dan heb je alsnog een groot probleem.

Hoe voorkom ik een berenaanval?

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om de kans op een aanval te verkleinen. Controleer vooraf of er beren leven in het natuurgebied waar jij je bevindt. Zo weet je alvast of je er rekening mee moet houden. Het is dan van belang om niet alleen, maar liever met een groep te gaan wandelen. Het liefst ontwijken beren mensen, dus als ze weten dat er mensen lopen, zullen ze juist uit de buurt gaan. Het kan daarbij helpen om geluid te maken. Zo kun je een (beren)bel meenemen die je laat rammelen, muziek luisteren via een speaker of gewoon zelf zingen. Ook kan het helpen om berenspray op zak te hebben. Met deze trucjes maak je de kans al heel klein.

Waar moet ik op letten als ik een natuurgebied met beren in ga?

Beren houden van lekkere geuren. Laat parfum of andere sterke luchtjes even voor wat ze zijn, als je van plan bent om naar een gebied met beren te gaan. Zorg dus ook dat je de geur van eten niet door laat dringen, in een zakje bijvoorbeeld. Anders komt de beer er mogelijk op af. Ga ook niet hardlopen, want dat is een reden voor beren om achter je aan te komen.

Kom je dan toch een beer tegen? Dan is het al helemaal belangrijk dat je rustig blijft en langzaam achteruit loopt. Kijk niet in de ogen en klim ook niet in een boom, want daar is de beer veel handiger in dan jij. Toch zal een beer je meestal niet meteen aanvallen, ook niet als hij boos lijkt. Hij doet meestal eerst een schijnaanval. Hiermee test de beer of je gevaarlijk bent. Kalm blijven is dan je redmiddel. Is de beer echt klaar met jou? Dan is je enige kans nog om te spelen alsof je dood bent.

Het NOS Jeugdjournaal heeft een video gemaakt over de overlast van beren:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wil je weten voor welke dieren je nog meer mag uitkijken? Dit zijn de gevaarlijkste dieren in Europa.

Bronnen: NPO, RTL Nieuws, NOS Jeugdjournaal. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!