Pas op voor nieuwe oplichtingstruc: overgebleven koffers Schiphol zogenaamd te koop

07 november 2023
2 Min. leestijd

De naam van Schiphol wordt steeds vaker gebruikt voor een nieuwe oplichtingstruc. Zo krijgen mensen op Facebook en Instagram advertenties te zien, die zogenaamd van de luchthaven komen. Deze nepaccounts adverteren uit naam van Schiphol en bieden overgebleven koffers aan die je voor een prikkie kunt kopen. Echter is hier niks van waar.

Wat is er aan de hand?

Schiphol krijgt steeds meer meldingen over adverteerders die hun naam misbruiken voor oplichting. Zo worden er verschillende advertenties geplaatst met als doel aan persoonlijke informatie van consumenten te komen. Voor een paar euro kun je zogenaamd een koffer kopen, die is achtergebleven op de luchthaven. Wanneer je je aanmeldt voor zo’n ‘goedkope’ koffer met inhoud, hebben dieven jouw gegevens.

 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoe kan ik voorkomen dat ik word opgelicht?

Controleer eerst goed of de advertentie die je ziet echt van Schiphol is. Dit kun je zien aan het vinkje achter de naam. De nepaccounts zoals Schiphol Amsterdam Airport, Luchthaven Schiphol en Verloren bagage op luchthaven hebben dat niet. Deze zijn op geen enkele manier aan de Amsterdamse luchthaven gelinkt, en hebben ook niet zoveel likes en/of volgers.

Worden koffers door Schiphol geveild?

Schiphol veilt zelf nooit overgebleven koffers. Het concept bestaat wel, maar dan gaat het via de vliegmaatschappijen zelf. Zo worden gevonden voorwerpen geveild bij veilinghuis De Eland. Deze zijn altijd op locatie en niet online. Naast veilingen worden sommige spullen gedoneerd aan goede doelen. Zoals buggy’s die niet op tijd zijn opgehaald, deze worden nu gebruikt door Amstelveense minima-gezinnen.

Wil je voorkomen dat je wordt opgelicht bij het boeken van een vakantiehuis? Wij helpen jou daarbij in dit artikel.

Bronnen: RTL Nieuws, NH Nieuws. Foto: Shutterstock.

Op de hoogte zijn van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Bruckwilder
    Bruckwilder

    Waar vind ik het genoemde 'vinkje' in goede adressen van Schiphol?
    Als ik info van schiphol opvraag zie ik nergens een vinkje

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!