Nieuw paspoort of paspoort verlengen? Wees er snel bij!

20 juni 2022
3 Min. leestijd

Er is een lange wachttijd voor het aanvragen van een nieuw paspoort. Dit blijkt uit rondgang van MAX vakantieman onder een aantal Nederlandse gemeentes. De gemeente Almere spant de kroon: door drukte op de afdeling burgerzaken kan de wachttijd voor het aanvragen van een paspoort oplopen tot 9 weken.

Run op paspoorten

Ga je op vakantie binnen de EU, dan heeft u een paspoort of ID-kaart nodig. Wie deze wil aanvragen of verlengen, moet dat bij zijn eigen gemeente doen. Maar omdat er sinds jaren weer volop naar het buitenland gereisd wordt, is er een run op nieuwe paspoorten.

Paspoort aanvragen in Almere, Amersfoort en Rotterdam

De redactie van MAX Vakantieman belt in de maand juni van 2022 meerdere malen met diverse Nederlandse gemeentes. Ook online houdt ze de wachttijden in de gaten. En die zijn wisselend. In Lelystad kun je nog binnen 2 weken op de afdeling Burgerzaken terecht. Maar in de gemeente Amersfoort moet je 4,5 week wachten en in Rotterdam kan de wachttijd oplopen tot 6 weken. De gemeente Almere spant de kroon. Daar kan het aanvragen van een paspoort of ID oplopen tot 9 weken.

Extra taken

“Richting de zomerperiode is het altijd wat drukker”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Almere. “Maar het is nu nog drukker dan normaal, onder andere door extra taken voor het helpen van mensen uit Oekraïne en de energietoeslag.” In andere gemeentes wordt ook ziekte en personeelstekort genoemd als oorzaak voor de lange wachttijden. In Almere werken ze hard aan een oplossing. “Om te zorgen dat we mensen weer sneller kunnen helpen, zijn we inmiddels extra tijdelijke medewerkers aan het inwerken. Hierdoor kunnen we extra balies openen. Daarnaast zijn we de komende weken ook op zaterdagen open.”

Eigen verantwoordelijkheid

Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd je paspoort te verlengen. Je gemeente laat 3 maanden voor het verlopen van je paspoort dit per brief weten. Om het te verlengen, moet je altijd een afspraak maken aan de balie van het gemeentehuis. Een paspoort kost gemiddeld 75,80 euro. Betaal je zo’n 50 euro extra, dan wordt het paspoort sneller gemaakt (spoedaanvraag). Het duurt dan niet 5, maar 2 werkdagen voordat je hem op kunt halen. Overlijdt er een familielid in het buitenland en moet je daar hals over kop naar toe? Dan is er altijd ruimte voor maatwerk en kun je eerder aan de balie terecht. Neem daarvoor contact op met de eigen gemeente.

Dit onderwerp wordt op 20 juni 2022 behandeld in MAX vakantieman. U ziet dit programma om 20.35 op NPO 1.

(Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!