Spanningen tijdens de vakantie: zo houd je het (ook onderweg) gezellig

24 juli 2023
4 Min. leestijd

We snakken naar vakantie, maar als die dan eenmaal begonnen is, ontstaan er ook wel eens spanningen. Na de vakantie is er vaak sprake van een piek in het aantal relaties dat op de klippen loopt. Marie-José Bosch-Kuiper, relatie en liefdesexpert, geeft tips hoe je om kunt gaan met de spanningen die ontstaan. 

Waarom ontstaan er spanningen op vakantie?

We herkennen de spanningen die onderweg, of tijdens de vakantie, ontstaan waarschijnlijk allemaal. Maar hoe kan dat? Bosch- Kuiper herkent het zelf ook. ”Je gaat iets spannends doen, je lijf zit vol adrenaline. Je gaat naar een heet land, bent opgewonden en hebt een plan gemaakt. Je plan is je houvast. Het is dan heel vervelend als op de hoek van de straat al een kind moet plassen. Je hebt het niet door, maar toch staat je lichaam al aan omdat je iets gaat doen wat nieuw en anders is”, zegt Bosch-Kuiper. 

Hoe houd je het gezellig onderweg?

”Je kunt ervoor kiezen om in de avond te gaan rijden, zodat de kinderen al moe zijn en dus wat rustiger.” Plan daarnaast goede tussenstops en zorg voor voldoende eten en drinken. Ook kan het helpen om kinderen een cadeautje voor onderweg te geven, waarmee ze zich vermaken. ”En bedenk met je partner dat jullie dit samen doen. Wat heb je nodig van de ander? Is hij heel relaxed en ben jij gestrest? Spreek dit dan uit naar elkaar. Verval echter niet in verwijten: ‘Ja, maar jij…’, maar benoem je gevoel: ‘ik vind het spannend, ik voel’. Dan weet de ander ook waar het vandaan komt”, aldus de expert. 

Hoe blijft de sfeer op vakantie goed?

”Houd je verwachtingen laag, want het kan allemaal tegenvallen. Het huisje kan teleurstellen, je kunt rotburen treffen op de camping, of het weer is niet wat je had gehoopt. Je moet er samen het beste van maken. Pas je attitude aan en wees flexibel. Maar gun jezelf ook het moment om te balen als dat nodig is, want dat lucht op. Let echter wederom op dat je geen verwijten uit zoals: jij hebt dit vreselijke huisje geboekt”.

En nog een tip van de expert om spanning te vermijden: zet vooral niet samen de tent op, als je weet dat dit tot gedoe lijdt.Je kunt een heel romantische beeld hebben van samen de tent opzetten, maar in de praktijk werkt het vaak niet.”  

Waardoor lopen de meeste relaties na de zomervakantie op de klippen? 

”Omdat je opeens veel tijd met elkaar doorbrengt, kunnen spanningen oplopen. Je zit niet meer in hetzelfde stramien als thuis. Je ervaart opnieuw met wie je eigenlijk een relatie hebt en dat kan tegenvallen”, vertelt Bosch-Kuiper.

”Vakantie is vaak ook een moment waarop mensen een nieuwe start willen maken, ruimte hebben om na te denken en dan tot het besef komen dat ze misschien niet meer verder willen met hun partner. Dat is dan een verdrietige conclusie. Maar je wordt nou eenmaal met je neus op de feiten gedrukt tijdens de vakantie.”

Hoe kun je je relatie juist een nieuwe impuls geven tijdens de vakantie?

”Door met z’n 2en dingen te doen. Dus pas op met sociaal contact en met vrienden op vakantie gaan. Het is heel belangrijk om tijd voor elkaar te maken, maar geef elkaar ook de ruimte om dingen alleen te doen. Ook als je al heel lang bij elkaar bent is het handig om even opnieuw met elkaar je behoeftes af te stemmen.” 
Het kan ook lonen om eens een andere vakantie te maken dan jullie gewend zijn. ”Plan bijvoorbeeld een groepsreis of doe iets wat je altijd al had willen doen. Dit kan in de loop der tijd veranderen, ook bij je partner. Want ieder mens blijft zich ontwikkelen en behoeftes kunnen veranderen.”   

Het is oké als het even niet lekker loopt

Als laatste tip wil de expert meegeven dat het helemaal niet erg is dat het soms niet lekker loopt. ”Ben je het even zat, ga dan lekker een uurtje shoppen in de Franse supermarkt met airco. Dat zou ik zelf graag doen. En onthoud: zonder wrijving geen glans!”

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!