Vrij verkeer naar Kroatië mogelijk door toetreding Schengenzone

29 december 2022
2 Min. leestijd

Ga je graag op vakantie naar Kroatië? Vanaf 1 januari 2023 kun je op vakantie naar het land zonder een paspoort of andere vereisten te moeten tonen. Dat komt omdat Kroatië vanaf dan tot de Schengenzone behoort. Alle EU-landen hebben ingestemd met de toetreding. Maar hoe werkt het Schengenverdrag ook al weer? En welke landen vallen onder dit verdrag?

Kroatië in de Schengenzone, hoe zit dat ook al weer in elkaar?

Vanaf januari telt het Schengengebied 27 landen. In dit gebied mag je als Europeaan vrij reizen. Wanneer je door de buitengrenzen van het gebied wilt rijden wordt je gecontroleerd. Als Nederlanders hoeven wij bijvoorbeeld niet langs een paspoortcontrole wanneer wij naar een van onze buurlanden gaan. Maar wanneer je naar Kroatië op vakantie wilt, moet dit tot 31 december 2022 nog wel. Vanaf 1 januari 2023 mag je naar Kroatië reizen zonder paspoort of ID te tonen.

Horen alle EU-landen bij de Schengenzone?

Landen die niet zijn aangesloten bij de Europese Unie kunnen wel tot de Schengenlanden behoren. Zo is er vrij verkeer mogelijk naar Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Maar ook landen die wél tot de EU behoren kunnen niet onder het Schengengebied vallen. Zo heb je nog wel te maken met grenscontroles bij Cyprus, Ierland, Bulgarije en Roemenië. Alhoewel de laatste 2 landen al jaren hopen wel toe te kunnen treden tot dit gebied. Kroatië hoort sinds 2013 bij de EU en nu dus ook tot de Schengenzone. Bekijk hier de kaart met Schengenlanden.

Verdrag van Schengen

Het Schengenverdrag is ooit ontstaan zodat reizigers zich binnen het gehele Schengengebied vrij kunnen verplaatsen. Vrij verkeer is een grondrecht van de Europese Unie. Het maakt het gemakkelijk om te wonen, werken of reizen in het buitenland. Dit allemaal zonder allerlei formaliteiten en ongeacht je nationaliteit. Het verdrag is vernoemd naar het dorpje Schengen in Luxemburg waar het ooit is getekend.

Door het verdrag hebben toeristen alleen een Schengenvisum nodig om in Europa te komen. Totdat zij de buitengrens van het gebied passeren. Elk Schengenland, nu dus ook Kroatië, houdt zich dus ook aan dezelfde visumregels.

Hoef je dan nooit je paspoort/ID-kaart te laten zien?

Op zich niet, alleen kan de politie alsnog vragen naar je identiteit. In de binnengrenzen en buitengebieden voeren nationale autoriteiten soms politiecontroles uit. Deze mogen echter niet gelijkwaardig zijn aan een grenscontrole. Welk reisdocument je nodig hebt om je te identificeren verschilt per land.

Bronnen: ANP, Rijksoverheid, Schengenvisum.info. Foto: Shutterstock

 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!