Waar moet u op letten bij het uitkiezen van een zonnebril?

25 juni 2020
5 Min. leestijd

Onze ogen worden elke dag blootgesteld aan licht, uv-licht. Dat uv-straling niet goed is voor de huid, is inmiddels bekend. Maar dat het ook nadelige effecten voor de ogen heeft, daar weten we nog onvoldoende over. Dat komt omdat u de schade niet direct merkt, maar vaak pas op latere leeftijd. Het kan dan het verschil maken tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Dus het is belangrijk om met zorg een goede zonnebril uit te kiezen. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf? Hieronder een aantal tips. 

Schadelijk

Voor het oog is uv-straling de meest schadelijke straling die in de natuur voorkomt. Zonder goede bescherming kan uv-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken. De straling is het sterkst in de bergen, op 1500 meter wel dubbel zo veel als op zeeniveau. Maar ook de reflectie door sneeuw versterkt de impact. Overmatige blootstelling vergroot onder andere het risico op staar en voor ouderen op maculadegeneratie. Deze oogaandoeningen ontstaan door een opeenstapeling van schade over een langere periode.

Kinderen

Ook voor kinderen is het goed de ogen te beschermen tegen de zon. “Voor kinderen is een zonnebril extra belangrijk. Hun pupil staat namelijk iets wijder open en de lens is helderder dan die van volwassenen. Daardoor kan meer schadelijke straling het netvlies bereiken. Als kleine kinderen geen bril willen dragen, bescherm hun ogen dan met een gerand hoedje. En houd ze tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon”, aldus dr. Suzanne Yzer, oogarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam tegen Nu.nl.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een zonnebril?

Het dragen van zonnebril is dus te allen tijde aan te raden in de zomer en momenten met felle zon. Bij de aanschaf van een bril is het belangrijk om na te gaan of er een uv-filter op zit. De uv-straling wordt dan 100 procent gefilterd. Maar er is nog een aantal punten waar u op moet letten bij de aanschaf van een zonnebril:

 • De glazen van het montuur moeten goed passen. Zorg dat de zonnebril de ogen zoveel mogelijk afsluit zodat de zon niet via de boven- of onderkant bij de ogen kan komen.
 • De glazen moeten optisch zuiver zijn, dus zonder vertekeningen en vervormingen.
 • Let erop dat er ‘uv400’ of de vermelding ‘100 procent uv’ op staat.
 • Het glas moet (zo goed als) onbreekbaar zijn en licht van gewicht.
 • Niet noodzakelijk, maar wel beter, zijn gepolariseerde glazen. Gebruik deze voor het autorijden of als u veel op het water of on de sneeuw bent. De polarisering neutraliseert de schitteringen.

Categorieën, sterktes

Zonnebrillen worden in verschillende sterktes, categorieën, aangeboden. Dit is te zien aan de CE-markering gevolgd door het cijfer 0 tot 4. Dit geeft de kleurintensiteit van de glazen aan, ofwel de bescherming tegen verblinding. De categorieën zijn als volgt opgebouwd:

 • Categorie 0 (0 – 20 procent lichtabsorptie), geschikt binnen of voor bewolkt weer, biedt geen zon bescherming.
 • Categorie 1 (20-50 procent  lichtabsorptie), voor binnen bij fel licht of gesluierde hemel met getemperd zon. Zeer lichte zonnebril.
 • Categorie 2 (50-80 procent lichtabsorptie), voor mooi weer met gemiddeld zonlicht en bij wisselende weersomstandigheden.
 • Categorie 3 (80-90 procent lichtabsorptie), aangeraden bij helder en zonnig weer met fel zonlicht in combinatie met water en sneeuw.
 • Categorie 4 (90-98 procent lichtabsorptie), voor uitzonderlijk fel licht, op zee of op grote hoogte. Bijvoorbeeld voor winter- of watersport. Als zonnebril is deze categorie verboden in het dagelijks verkeer!

Eigenlijk is 440NM bescherming wenselijk.. Om een idee te geven: sneeuw geeft 85 procent reflectie terwijl een normale ondergrond slechts voor 8 procent het licht reflecteert. Tegenwoordig zijn er ook zonnebrilglazen die aan de achterkant van het glas zijn ontspiegeld, waardoor hinderlijke reflecties op de achterkant van het brilglas worden weg gefilterd.

Wat doet de kleur van de zonnebrilglazen?

Behalve de sterkte heeft ook de kleur invloed op hoe u door de bril kijkt. De kleur zegt overigens niets over de bescherming van de bril. Donkerdere glazen beschermen niet beter dan lichte. De bescherming wordt bepaald door een combinatie van materiaal en coating. Het enige wat de kleur doet is het zichtbare licht reduceren en uw ogen beschermen tegen verblinding door licht.

 • Grijze glazen: zijn het meest neutraal. Zij verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren te veranderen. Grijs wordt vaak aanbevolen voor verzienden.
 • Bruine glazen: zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen de kleuren en maken het zicht helderder (zonniger). Bruin lijkt dan weer beter te zijn voor bijziende mensen, omdat als het ware het contrasten wordt versterkt.
 • Groene glazen: verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten. Groene glazen zijn echter af te raden voor mensen met kleurenblindheid.
 • Gele glazen reduceren de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt het zicht, vooral in de verte, maar de vervorming van kleuren is sterker. Geel is heel geschikt in de auto, zeker bij een bewolkte lucht.
 • Rode/Rose glazen bieden een goed contrast voor objecten tegen blauwe of groene achtergrond. Ideaal als u golft of aan watersport doet of veel op en rond het water bent.

Overigens zijn niet alle kleuren geschikt voor gebruik in het verkeer.

Dure of goedkope bril?

De prijs van een zonnebril zegt niets over hoe goed hij is. Dat wil zeggen niet als het om de uv-bescherming gaat. “Vrijwel alle zonnebrillen in Nederland hebben die uv-bescherming”, aldus dr. Suzanne Yzer. “Of je nu een zonnebril koopt bij het benzinestation, de drogist, de brillenspeciaalzaak of een designwinkel, ze beschermen allemaal even goed tegen de zon.” Het prijsverschil zit hem in het merk en of de bril bijvoorbeeld gepolariseerde glazen heeft. Ook zitten de duurdere brillen vaak net iets lekkerder en zijn beter afgesteld.

Dit onderwerp is behandeld in MAX vakantieman op maandag 1 juli 2019.

Lees ook: Oogfonds: zonnebril net zo onmisbaar als zonnebrandcrèmeAutorijden bij een laaghangende zon: zo houdt u dat veilig

Bron: MAX vakantieman, Nu.nl. Foto: MAX

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!