Wolven spotten? Doe het niet

27 oktober 2022
3 Min. leestijd

Wolven, we spotten ze steeds vaker in Nederland. Een aantal jaar geleden was het nog ondenkbaar dat je het wilde dier kon tegenkomen tijdens een wandeling op de Veluwe. Het is dan ook niet zo gek dat sommige mensen het dier een keer willen waarnemen. Toch kun je de wolf beter niet actief gaan spotten. Zodra het dier gewend raakt aan de mens, kan hij een risico vormen. Vooral voor zichzelf.

De wolf is terug van weggeweest. Na 150 jaar heeft het dier zijn territorium op Nederlandse bodem herontdekt. Hoewel de wolf niet door iedereen even welkom is in ons land, zeggen experts dat we ons vooral geen zorgen hoeven te maken. Het dier is immers banger voor ons dan wij voor hen. Bovendien wordt de terugkomst van het dier als een aanwinst voor de biodiversiteit genoemd. Hij staat bovenaan in de voedselpiramide en veel dieren in Nederland hebben weer een natuurlijke vijand. Zelf heeft de wolf geen vijanden. Het grootste gevaar vormen wij mensen.

Waarnemen van de wolf

De kans dat je een wolf spot is normaal niet zo groot. Het dier is erg schuw en laat zichzelf niet graag zien. Het is echter niet de bedoeling dat het wilde dier aan ons went. Zodra de wolf weet dat mensen geen gevaar vormen of dat er eten te halen valt ontstaat er gewenning. Dit kan ervoor zorgen dat ze juist op mensen afkomen voor voedsel. Vanaf dan kunnen wolven een risico gaan vormen, met als gevolg dat de wolf zal moeten worden afgeschoten.

Signalen van tamme wolven

Inmiddels is er al een geval bekend van een wolf die mensen nadert in Het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Daarnaast vertonen ook andere wolven ‘onnatuurlijk gedrag’. Dit is heel uitzonderlijk omdat het niet eerder is waargenomen in Nederland en omringende landen. Ook omsingelden fotografen al eerder een wolf, tot ongenoegen van natuurexperts. Zo vreest natuurexpert Hugh Jansman van Wageningen Research dat we een ‘probleemwolf’ creëren als wolven leren dat mensen geen gevaar vormen.

Wat als een wolf je nadert?

Spot je een wolf? Houd dan afstand. Een foto maken kan, maar kom niet dichterbij. Het is belangrijk dat de wolf schuw blijft voor mensen en niet leert dat er eten te halen valt. Voer ze dus ook niet. Als een wolf op je af komt kun je het best zachtjes achteruit lopen en jezelf groot maken. Blijft het dier je benaderen? Volg dan deze tips.

Bronnen: Natuurmonumenten, Nu.nl, ANP, MAX Vandaag Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!