Dit zijn de 25 veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld van 2024

07 januari 2024
2 Min. leestijd

Het vliegtuig is een van de meest veilige vervoersmiddelen. Jaarlijks gebeuren er zelden ongelukken met dodelijke afloop. Toch zijn de regels niet in elk land even streng en hebben luchtvaartmaatschappijen vaak een verschillend beleid. Website AirlineRatings heeft een top 25 van de veiligste vliegmaatschappijen in 2024 gemaakt, waaronder 1 uit Nederland.

Zijn er ook onbetrouwbare vliegmaatschappijen?

Nee, alle vliegmaatschappijen moeten voldoen aan dezelfde eisen als het gaat om veiligheid. De onderzoekers van AirlineRatings hebben onderzoek gedaan naar 385 grote luchtvaartmaatschappijen. Degenen in de top 25 lopen voorop in veiligheidsinnovatie, hebben nieuwere geavanceerde vliegtuigen in hun vloot en bieden de beste dienstverlening aan.

Hoe behoor je tot de veiligste luchtvaartmaatschappijen?

Naast de innovatie van luchtmaatschappijen, is er ook gekeken naar de oplossingsgerichtheid. Elke dag zijn er (kleine) incidenten als de fabricage van een toestel of de motor. De wijze waarop een vliegmaatschappij met dit soort situaties omgaat is ook meegenomen in het onderzoek. Maar ook ernstige incidenten zijn meegerekend. Denk aan vliegtuigcrashes binnen een periode van 5 jaar, of een ernstig incident in een periode van 2 jaar. Op basis van al deze criteria heeft de website een top 25 gemaakt.

De top 25 veiligste luchtvaartmaatschappijen

 1. Air New Zealand
 2. Qantas
 3. Virgin Australia
 4. Etihad Airways
 5. Qatar Airways
 6. Emirates
 7. All Nippon Airways
 8. Finnair
 9. Cathay Pacific Airways
 10. Alaska Airlines
 11. SAS
 12. Korean Air
 13. Singapore Airlines
 14. EVA Air
 15. British Airways
 16. Turkish Airlines
 17. TAP Air Portugal
 18. Lufthansa/Swiss Group
 19. KLM
 20. Japan Airlines
 21. Hawaiian Airlines
 22. American Airlines
 23. Air France
 24. Air Canada Group
 25. United Airlines

KLM op plek 19

De top 3 bestaat geheel uit luchtvaartmaatschappijen uit het werelddeel Oceanië, gevolgd door een aantal Aziatische en daarna Noord-Amerikaanse vliegorganisaties. Desondanks staat ook de Nederlandse maatschappij KLM in de top 25 op plek 19. De organisaties die buiten de top 25 vallen zijn overigens ook heel veilig, maar doen minder aan innovatie. Maak je dus geen zorgen over onveilige luchtvaartmaatschappijen. Heb je toch last van vliegangst? Wij geven tips om hier mee om te gaan.

Bronnen: AirlineRatings, Businessinsider, Travel + Leisure. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • ik dus
  ik dus

  wanneer houdt Max eens op met reclame maken voor vliegreizen ?
  Het gaat steeds over vliegen, een zeer vervuilende bezigheid.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!