Is er schade aan de vakantiewoning? Dit wordt niet altijd vergoed door de verzekering

31 juli 2023
2 Min. leestijd

Wie schade maakt aan een gehuurde accommodatie in het buitenland, kan daarvoor een rekening krijgen. En deze kun je niet altijd verhalen op je verzekering. Maar wat wordt wel door de verzekering gedekt? 

Schade aan vakantiewoning in het buitenland

Stel: je hebt een mooi vakantiehuis op je vakantiebestemming, je beleeft er een prettige vakantie en laat naar eer en geweten het huis netjes achter. Maar eenmaal onderweg naar je volgende bestemming krijg je een bericht van de verhuurder van het vakantiehuis of je even een rekening wilt betalen voor schade die je gemaakt zou hebben.

Verhuurder is verzekerd

Soms is zo’n rekening niet helemaal terecht. Want verhuurders die een woning verhuren via boekingsplatform Airbnb zijn bijvoorbeeld automatisch verzekerd. “Die verzekering heet Aircover en die keert uit in geval van schade,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. Maar er zijn voorwaarden.

De voorwaarden

Namelijk niet alle schade is gedekt. En als dat het geval is, klopt de verhuurder aan bij de gasten die de accommodatie hebben gehuurd.

”Je zou denken dat de schade onder je aansprakelijkheidsverzekering valt. Maar schade aan gehuurde zaken, zoals je vakantieverblijf, valt daar meestal niet onder,” zegt De Kok.

Hoe kun je je verzekeren tegen schade aan gehuurde vakantiewoningen?

De beste manier om je tegen dit soort schade te verzekeren, is via je reisverzekering. ”Maar let wel goed op, want niet alle reisverzekeringen dekken materiele schade aan gehuurde vakantiewoningen.” Of uw verzekering dit dekt, is bij het afsluiten van de polis vaak lastig te zien. Kijk en vraag daar dus specifiek naar als je een reisverzekering wilt afsluiten.

Onterecht beschuldigd van schade?

Denkt u dat u onterecht voor schade moet betalen? Betaal dan niet direct de rekening. ”Dien altijd eerst een klacht in bij de partij waar u de vakantiewoning heeft gehuurd,” vertelt de directeur. Komt u er samen niet uit? Schakel dan uw rechtsbijstandverzekering in.

Meld schade vooraf

Om te voorkomen dat u onterecht moet betalen, kunt u bij aankomst even uw verblijf nalopen en controleren of u defecten tegenkomt. Is dit het geval, meldt dit dan meteen bij de verhuurder. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat u achteraf aansprakelijk wordt gesteld en u uw borg kwijt bent en/of een rekening voor reparaties of vervanging kunt krijgen.

Dit onderwerp is besproken in de uitzending van MAX vakantieman op 31 juli 2023

(Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!