Aan het raam of bij het gangpad: wat is de beste zitplaats in het vliegtuig?

07 december 2022
3 Min. leestijd

Zit je graag bij het raam of heb je liever een zitplaats aan het gangpad als je met het vliegtuig reist? Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rij.

De voordelen van een zitplaats aan het raam

Als je aan het raam zit, hoef je uiteraard niet op te staan als je buurman of -vrouw naar het toilet moet. Daarnaast heb je extra comfort als je in slaap valt, betogen liefhebbers van een zitplaats bij het raam. Je kunt immers zelf het schermpje voor het raam omhoog en omlaag doen, indien nodig.

Ook spelen medische argumenten een rol. Bij het raam heb je minder kans om ziek te worden, stellen meerdere Amerikaanse onderzoekers. Rondom het gangpad, waar passagiers en personeel vaak heen en weer lopen, gaan de nodige bacillen en bacteriën rond. Als je een zitplaats aan het raam zit, heb je volgens deze bevindingen 80 procent minder kans op een kuchje of een verkoudheid. Want een passagier die aan het raam zit, komt met gemiddeld 12 mensen in contact. Als je aan het gangpad zit, ligt dat aantal op 64 contacten.

De voordelen van een zitplaats aan het gangpad

Daar staat tegenover dat je bij het raam minder bewegingsvrijheid hebt. Als je zitplaats aan het gangpad is, kun je gemakkelijker de benen strekken of naar het toilet heen en weer lopen. Dit gegeven maakt een groot verschil, hebben wetenschappers ontdekt. 57 procent van de onderzochte passagiers bij het raam blijft de hele vlucht zitten. Bij de onderzochte passagiers aan het gangpad komt 80 procent juist wel in beweging.

Beweging tijdens de vlucht is echter zeer belangrijk is, zeker als deze een paar uur duurt. Doordat het zuurstofgehalte in de lucht laag is, heb je meer kans op trombose als je weinig beweegt. Als je bij het raam zit en tijdens de vlucht niet opstaat, is het dus zaak om je bloedsomloop op peil te houden. De Trombosestichting raadt aan om met name je kuiten, voeten en armen in beweging te houden en desnoods je schoenen uit te doen.

En de middelste stoel dan?

In veel vliegtuigen is er nog een 3e optie, namelijk de middelste stoel. Dit is de minst populaire zitplaats onder vliegtuigpassagiers. De voordelen van het raam en het gangpad vallen weg, terwijl het risico op besmettingen even groot blijft. Maar er is een manier om deze zitplaats alsnog aantrekkelijk te maken. De Australische luchtvaartmaatschappij Virgin Australia heeft een loterij voor passagiers op de middelste stoelen geïntroduceerd.

Bronnen: Archief, USA Today, Proceedings of the National Academy of Sciences, Business Insider, Trombosestichting. Foto:  Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • JoseFathou
    JoseFathou

    Ben het eens met het voeten en benen strekken en bewegen tijdens een vlucht, maar heb van mijn fysiotherapeut gehoord, dat je compressiekousen (kniekousen) kunt aandoen op je vlucht en dat je dan veel minder last van je benen/voeten hebt. Deze compressiekousen zijn een mildere vorm van de echte steunkousen en zijn te koop bij de Hema voor ca. € 8,--; sinds kort ook bij Action voor ca € 2,--. Heb zulke kousen onlangs geprobeerd tijdens een 6 u durende vlucht en moet zeggen: ....het bevalt mij PRIMA !

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!