Op Schiphol sneller door de security dankzij nieuwe scanners en paspoort zelfscan (en dit is wat je zelf kunt doen)

24 april 2024
5 Min. leestijd

Het vakantieseizoen van 2024 gaat met de meivakantie echt van start. Steeds meer mensen gaan in deze periode op reis, drukke tijden voor de verschillende luchthavens dus. Om lange wachtrijen bij de security te voorkomen, heeft Schiphol de nodige maatregelen getroffen. Denk aan nieuwe scanners bij de beveiligingspoortjes en een verruimde leeftijd van de paspoortzelfscan. Maar je kunt ook zelf het nodige doen om snel door de beveiliging te komen. 

Nieuwe scanners bij alle securitypoortjes

Niet alleen tijdens de zomervakantie, maar ook in de meivakantie is het druk op de luchthavens. In de komende vakantie verwacht Schiphol een hoop reizigers. Vrijdag 26 april gaat hij van start en de luchthaven verwacht die dag zo’n 80.000 passagiers. Dat is meer dan in 2023. Sowieso is de meivakantie qua drukte vergelijkbaar met de zomervakantie.

Na alle problemen in 2022 heeft Schiphol het nodige aangepast om de doorstroom van passagiers te verbeteren. Om te beginnen bij de beveiligingspoortjes. De poorten zijn voorzien van nieuwe scanners. “De hightech scanners werken veel sneller. Binnen 3 seconden analyseren ze of een persoon iets gevaarlijks bij zich heeft”, aldus Patricia Vitalis, directeur operations van Schiphol tegen het Algemeen Dagblad. Volgens Vitalis zijn de scanners ook minder foutgevoelig.

Op welke luchthavens staan de nieuwe beveiligingspoorten?

De luchthaven heeft nu 53 stuks geïnstalleerd en daar komen er voor de zomervakantie nog eens 25 extra bij. Niet alleen Schiphol, maar ook Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Maastricht-Aachen, luchthavens die door Schiphol worden geëxploiteerd, maken sinds kort gebruik van deze nieuwe beveiligingspoorten.

Welke maatregen zijn er nog meer getroffen voor een betere doorstroom van passagiers?

Naast nieuwe scanners is ook het personele probleem opgelost. Er zijn meer beveiligers aangetrokken en ook bij de bagageafhandeling zijn er voldoende werknemers om de grote stroom mensen veilig en op tijd in het vliegtuig te krijgen. Daarnaast is de leeftijdsgrens voor de paspoortzelfscan verlaagd van 16 naar 14. Dit gaat voordeel opleveren bij groepen tieners die vanuit school met grotere groepen reizen.

Wat kun je zelf doen om sneller door de security te komen?

Naast de maatregelen die de luchthavens nemen, kun je zelf het nodige doen om er sneller doorheen te gaan. In een eerder artikel schrijven we al dat het soort schoenen dat je draagt, uitmaakt. Draag lage schoenen zoals sneakers of instappers. In ieder geval schoenen die niet boven de enkels uitkomen. Die hoef je namelijk niet uit te doen en dat scheelt een hoop gedoe. Wil je toch hoge schoenen meenemen, doe ze in je koffer.

Wat kleding betreft, kun je ook het nodige doen. Heb je een jas aan, trek die dan in de rij uit. Dat geldt ook voor een blazer of hoodie. Deze mogen in de bak op de band. Trek dunne kleding aan, bijvoorbeeld van travelstof, een joggingbroek of een niet al te dikke spijkerbroek. En net als je jas en blazer moet ook je riem af en mag deze in de bak. Doe dit ook in de rij, na de beveiligingscheck mag hij gewoon weer om. Sieraden en je horloge mag je gewoon omhouden.

Moest je voorheen met de handen omhoog door de beveiliging, met de nieuwe scanner is dat niet meer nodig en mag je gewoon met de handen naar beneden doorlopen. Om alles nog vlotter te laten lopen, kun je een tijdslot reserveren om door de security te gaan. Hoe dat werkt, lees je hier.

Mag je een flesje water meenemen in het vliegtuig en hoe zit het met andere vloeistoffen?

Goed nieuws voor wie graag water meeneemt, dat mag weer. Je mag een waterfles gevuld mee het vliegtuig in nemen. Let wel op, dit mag alleen in een kunststof of plastic waterfles. De security kan deze flessen scannen met inhoud. Heb je toch een metalen fles? Gooi hem dan leeg, voordat je langs de beveiliging gaat. Ben je door de beveiliging heen, dan mag je hem weer vullen.

Vloeistoffen als gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen mag je meenemen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. In totaal 10 stuks van 100 milliliter (1 liter in totaal). Stop de vloeistoffen in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak van 1 liter.

Dit mag je meenemen in de handbagage

Hoe groot je handbagage mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Kijk daarvoor op de site van de maatschappij waarmee je vliegt. Zo heeft Transavia recent de definitie van handbagage aangepast. Daar lees je hier meer over.

In je handbagage mag je tablet en laptop meenemen. Dat geldt ook voor een fotocamera, een schaar, pincet en vijl (dan wel de kleine variant van maximaal 6 centimeter), medicijnen en baby- en dieetvoeding. Je kunt hier lezen wat je nog meer mee mag nemen en wat vooral niet.

Wees op tijd op de luchthaven aanwezig. Want ondanks alle maatregelen is het niet uit te sluiten dat je even moet wachten omdat het druk is. En Schiphol is niet de enige die een passagierspiek verwacht, ook Eindhoven Airport maakt zich op voor drukte.

Bron: Schiphol, AD, archief. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!