Op vakantie met kerst? Dan zijn Oostenrijk en België flink meer in trek dan vorig jaar

06 november 2022
3 Min. leestijd

Met kerst op vakantie in het buitenland: het was 2 jaar lang vrijwel ondoenlijk vanwege de coronapandemie. Maar het mag weer en we gaan er weer massaal op uit. En dan vertrekken we het liefst naar België en Oostenrijk, al gaan we ook nog altijd graag richting de Nederlandse stranden. Sleutelwoorden zijn: sneeuw, gezelligheid en familie.

Flinke verschuiving

De verschuiving is fors en de oorzaak is duidelijk, ziet Mark Groen, general manager bij OYO, het overkoepelende bedrijf waar Belvilla deel van uitmaakt. Door corona-restricties bleven we in eigen land, maar dat is nu snel aan het veranderen. “Reizigers kiezen steeds weer vaker voor bestemmingen in het buitenland”, vertelt hij.

Die verschuiving is fors. Ging in 2021 nog bijna 40 procent van de Nederlanders op vakantie met kerst in eigen land, nu is dat bijna gehalveerd. Waar we nu wel naar toe gaan is ook duidelijk: 30 procent van de kerstvakantie vierende landgenoten gaat naar Oostenrijk, 20 procent reist af naar onze zuiderburen en dan met name naar de Ardennen en de regio rond Luik. Het percentage kerstvierders dat naar Duitsland vertrekt, blijft met 12 procent gelijk aan vorig jaar.

Bereikbare kerstsfeer

Wat maakt juist België en Oostenrijk met kerst dan nu zo populair onder Nederlandse vakantiegangers? “Oostenrijk is natuurlijk zeer aantrekkelijk voor wintersportvakanties zoals skiën en bergwandelen tijdens kerst”, legt Groen uit. “Maar ook voor wie gewoon een huisje zoekt in de bergen of met een echte kerstsfeer omringd door sneeuw. Dit komt tot uiting in de boekingen waarbij Tirol en Salzburg het populairst zijn onder Nederlandse gasten.”

“België is aantrekkelijk voor wie niet te ver van huis wil”, vervolgt hij. “Het is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer. Belgisch Luxemburg en Luik zijn de populairste bestemmingen”, vertelt hij en geeft hiervoor 2 redenen. Enerzijds kunnen hele families, van kleinkinderen tot grootouders, samen kerstvieren in een privé-omgeving, anderzijds is er een grotere kans op dat ene element dat we met kerst zo belangrijk vinden: sneeuw. “Iets dat relevant is voor veel gasten die willen genieten van een meer traditioneel concept van Kerstmis.”

Noord-Holland en Zeeland populair

Toch blijft volgens het onderzoek nog altijd de helft van de ondervraagden vakantie met kerst vieren in eigen land. En dan mogen de provincies  Noord-Holland en Zeeland zich in een stijgende populariteit verheugen. “Het zijn beide interessante bestemmingen voor kerstgasten”, zegt Groen en legt uit waarom. “Vakantiehuizen zijn de perfecte accommodatie voor diegenen die samen willen komen met hun familie of een groep vrienden, maar ook wat geïsoleerd willen zijn van de drukte van de stad.”

En precies dat bieden de beide kustprovincies, legt hij uit. “Locaties in Noord-Holland en Zeeland zijn uitstekend, omdat gasten kunnen genieten van moderne, goed uitgeruste huizen en tegelijkertijd kunnen genieten van lange strandwandelingen en weer in contact komen met de natuur. Samen zijn om van Kerstmis te genieten, maar tegelijkertijd dat seizoen door te brengen in een andere omgeving. Bovendien kunnen de gasten, als ze dat willen, ook een bezoek brengen aan de kerstattracties zoals ijsbanen of kerstmarkten, die ook dichtbij zijn voor een gezinsvakantie.”

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!