Wil je naar Venetië? Binnenkort moet je betalen om de stad te bezoeken

06 januari 2023
2 Min. leestijd

Venetië, het is een populaire trekpleister in Italië. En dat is niet gek, want de idyllische stad beschikt over prachtige bruggen, pleinen, kanalen en gebouwen die soms alleen per boot bereikbaar zijn. Maar een bezoek aan de stad wordt anders, want per 16 januari 2023 moet je bij wijze van een proef als toerist entree betalen voordat je de stad bezoekt. Oók als passagier van een cruiseschip. De stad is klaar met de grote stroom toeristen met overvolle straten als gevolg.

Update: het plan (met een andere toegangsprijs) is inmiddels uitgesteld naar 26 april 2024.

100.000 toeristen per dag

Venetië, dat bekend staat om de kleine kanalen waar gondels doorheen varen en het beroemde San Marcoplein, krijgt elk jaar te maken met massa’s toeristen. Soms zijn dat er meer dan 100.000 per dag. Veel meer dan de stad en haar in inwoners aankunnen.

Kosten kaartje en andere prijsstijgingen

De Italiaans stad wil de stroom aan toeristen inperken. Zo moet je straks online een kaartje boeken voordat je de stad bezoekt. De prijs van zo’n ticket varieert tussen de 3 en 10 euro op basis van de drukte op dat moment. Wanneer je minstens een maand van tevoren boekt heb je kans op korting. Venetië hoopt op deze manier dat dagjesmensen hun bezoek voortaan plannen. Naast het ticket worden de kosten voor parkeren, het openbaar vervoer en de waterboot ook in prijs verhoogd.

Handhaving

Het entreeticket dat je koopt komt in de vorm van een QR-code. Hiermee bewijzen dagjestoeristen dat ze hebben betaald voor hun bezoek. Wanneer je zonder bewijs het historisch centrum betreedt riskeer je een boete van 50 tot 300 euro. Venetië denkt ook na over mogelijke draaipoortjes voordat je de stad binnengaat.

Uitzonderingen op de regel

De regels gelden niet voor iedereen. Inwoners van de Italiaanse stad of mensen die er geboren zijn hebben het ticket niet nodig. Maar ook als je een hotel hebt geboekt in Venetië hoef je het bewijs niet te laten zien.

Meer over Venetië

Hou je niet zo van de drukte, maar zou je Venetië wel graag een keer met eigen ogen willen zien? Maak dan de puzzel over Venetië op MAX Vandaag. Ga je toch een drankje doen op het San Marco plein? Het is alom bekend dat daar niet bepaald goedkoop is. Toch is er 1 voordeel, de Italianen hebben de fooi vaak al inbegrepen in de prijs.

Bronnen: ANP, Venetie-nu. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!