Op vakantie? Zoveel fooi moet je geven in het buitenland

Fooi geven
18 augustus 2022
4 Min. leestijd

Ga je naar het buitenland op vakantie? Houd dan rekening met cultuurverschillen, bijvoorbeeld op het gebied van het geven van fooi. Wij zetten op een rij wat de gebruiken zijn per land.

Controleren in Frankrijk

In Frankrijk staat er regelmatig al wat extra’s op de bon onder de term ‘service compris’. Staat er ‘service non compris’ op de bon? Dan is de fooi niét inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent te geven. Ga je uit eten in een duur restaurant? Dan is het geven van 5 procent extra de norm.

Inclusief in Italië

Ga je naar Italië op vakantie? Dan hoef je wederom niet vaak na te denken over het geven van fooi. In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u ‘servizio incluso’ ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.

Engeland, Duitsland en Scandinavië

In Engeland, Duitsland en Scandinavië zit de fooi vaak al in het totaalbedrag. Iets extra’s daarbovenop geven mag wel en wordt gezien als een erkenning voor goede service. Als je ontevreden bent, dan hoef je uiteraard niets te geven.

Spanje en Portugal

Iets zuidelijker zijn de gebruiken anders. In Portugal wordt een fooi van 10 procent verwacht. Dit is hier namelijk een aanvulling op het inkomen. Geef je niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Kijk uit met meer geven, dit wordt soms als vernederend ervaren.

Griekenland

De service van het personeel in het zonnige Griekenland zit in de totaalprijs inbegrepen. Bent je heel tevreden over de service? Dan kun je de rekening naar boven afronden of wisselgeld achterlaten. Een grote fooi wordt namelijk ook hier niet gewaardeerd.

Duur in de Verenigde Staten

Als je op vakantie gaat naar de Verenigde Staten, ben je wel het een en ander kwijt aan fooi. In Amerika moeten horecamedewerkers hier namelijk voor een groot deel van rondkomen. Daarom wordt hier een fooi van 15 tot 25 procent verwacht. Als op de rekening ‘gratuity included’ of ’tip included’ staat, dan is iets extra’s niet nodig. Let wel op: niet alleen horecamedewerkers verwachten een fooi. Dit is ook gebruikelijk voor kappers, gidsen en taxichauffeurs.

Oost-Europa: fooi niet verplicht

In Oost-Europa is het geven van fooi niet verplicht. Het enige land waar dit wel het geval is, is Oekraïne. Daar rekent men op een extraatje van 5 tot 10 procent.

Centraal-Europa

Ga je op vakantie naar Centraal-Europa? Dan moet je in bijvoorbeeld Hongarije een verplichte fooi geven van 5 à 10 procent. In Kroatië is het gebruikelijk dat de kosten voor de taxi meestal naar boven worden afgerond. In hotels en restaurants is de fooi vaak al bij het bedrag inbegrepen. Is dit niet het geval? Dan is het de norm om 10 procent te geven.

Turkije

Op reis in Turkije is het net als in Nederland: een fooi is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Je kunt dan 5 tot 10 procent extra geven als blijk van waardering.

Midden-Oosten

Ga je naar een islamitisch land in het Midden-Oosten op vakantie? Dan is het, behalve in Libanon, gebruikelijk dat een man de fooi geeft. Geef dit wel subtiel, door bijvoorbeeld tijdens het handenschudden briefgeld in de hand te drukken.

Fooi een enorme belediging

In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra’s geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.

Twijfel over fooi

Ben je in een land waar fooi wordt gegeven, maar twijfel je hoeveel je moet geven? Dan is 10 procent de veiligste optie. De beste tip: vraag een inwoner wat de norm is.

Inlezen

Naast alle bovenstaande etiquette rondom het geven van fooi zijn er nog veel meer verschillende normen en waarden per land en (en soms zelfs per regio). Daarom is het verstandig om jezelf in te lezen over de cultuur van je vakantiebestemming. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

(Bron: MAX Vandaag, ANWB, Algemeen Dagblad, NU.nl, GWK Travelex. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!