De Nederlandse strandvlaggen worden vernieuwd: dit is hoe ze eruit zien en wat ze betekenen

29 april 2025
3 Min. leestijd

Op dinsdag 29 april 2025 wordt voor het eerst een vernieuwde strandvlag gehesen in Scheveningen. De oude strandvlagen, die voorheen uit enkel 1 of 2 kleuren bestonden, worden vervangen voor nieuwe met symbolen. Dit moet de betekenis van een vlag duidelijker maken.

Waarom worden de Nederlandse strandvlaggen vernieuwd?

Het gebeurt nog (te) vaak dat mensen de (kleuren van) vlaggen niet goed begrijpen. Daarom worden alle strandvlaggen vervangen voor nieuwe versies, ook op binnenlandse zwemplekken. De kleuren van de vlaggen blijven hetzelfde, maar nieuwe iconen moeten de boodschap verduidelijken. Ook staat onderaan de vlag de waarschuwing in tekst. Het is de bedoeling dat in de zomer van 2025 alle oude vlaggen vervangen zijn voor de nieuwe.

Hoe zien de nieuwe iconen op de strandvlaggen eruit?

De nieuwe symbolen op de strandvlaggen | Foto: Het Strand Veilig.

Waar staan de kleuren van een strandvlag voor:

  • Rood-gele vlag: deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en dat in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade door gekwalificeerde lifeguards toezicht wordt gehouden. Watersport is in deze zone verboden.
    Voortaan met een symbool van een lifeguard.
  • Gele vlag: deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.
    Voortaan met een symbool van iemand die hulp nodig heeft in het water.
  • Rode vlag: deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden door de landelijke Reddingsbrigade. Lokale afdelingen van de Reddingsbrigade, zoals die in Zandvoort en Den Haag, spreken van een verbod.
    Voortaan met een verboden te zwemmen symbool.
  • Oranje vlag: de windzak wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming. Deze geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan, vanwege het risico op afdrijven. Je mag nog wel baden en zwemmen, maar moet extra voorzichtig zijn.
    Voortaan met een verboden voor drijfmiddelen symbool.
  • Paarse vlag: zie je de paarse vlag? Dan is het een teken dat het water vervuild is geraakt. Het gebeurt wel eens wanneer er veel regen is gevallen en riolen overlopen. Het vervuilde water kan dan direct de zee instromen. Ook kan de paarse vlag betekenen dat er gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in de zee zijn aangetroffen.
    Voortaan met een symbool van gevaarlijke zeediertjes of verontreinigd water.

Welke strandvlaggen zijn er nog meer?

  • Vraagtekenvlag: er is een kind gevonden!
  • Zwart-wit geblokte vlag: watersporten zijn toegestaan. In de zone tussen de 2 vlaggen mag je aan toegestane watersporten doen.
  • Optionele vlaggen: reddingsbrigades kunnen op hun post(en) ook beschikken over optionele vlaggen voor de vlaggenmast. Deze vlaggen worden door lifeguards, naar de actuele situatie of in overleg met het bevoegd gezag gehesen.

De vernieuwde vlaggen gelden voor de kust en binnenlands zwemwater in Nederland. In het buitenland hebben ze soms andere vlaggen, hier zijn bijvoorbeeld waarschuwingen voor gevaarlijke roofvissen of natuuromstandigheden meer relevant.

Bronnen: ANP, KNRM, De Telegraaf. Foto: ANP. 

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!