Reizigers die hoofdzakelijk binnen de Europese Unie blijven, hebben zelden moeite met het passeren van de grens. Vakantiegangers die het wat verder van huis zoeken, krijgen soms te maken met strenge controles. Niet alleen het paspoort, maar ook je mobiele telefoon kan worden bekeken. Hoe ver mag de douane gaan met hun controles?
Wanneer mag de douane je mobiele telefoon controleren?
In principe zijn grenscontroles bedoeld om je identiteit en reisdocumenten te controleren. Binnen de Europese Unie hebben grensambtenaren niet het recht om je smartphone te doorzoeken. Alleen bij concrete verdenking van een strafbaar feit kan in sommige gevallen je telefoon in beslag worden genomen. Hiervoor moeten grensambtenaren de wettelijke voorwaarden naleven, die veel rekening houden met de privacy van reizigers.
Hoe zit dat in de Verenigde Staten, Canada en Australië?
De Verenigde Staten staan bekend om hun digitale grenscontroles. De Customs and Border Protection (CBP) mag zonder enige verdenking je mobiele apparaten doorzoeken. Ze kunnen je vragen om in te loggen op deze apparaten. Hoewel ze niet kunnen afdwingen dat je dit doet, mogen ze je wel de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen als je als niet-Amerikaanse reiziger weigert mee te werken. Mensen met een niet-westers uiterlijk of niet-westerse naam hebben de grootste kans om gecontroleerd te worden. De gegevens kunnen tot 15 jaar lang worden opgeslagen in databanken. Betrokkenheid bij protesten of activistische online uitingen kunnen leiden tot extra vragen. Om gevoelige informatie privé te houden, kun je bepaalde apps verwijderen voor je naar Amerika reist. Denk aan WhatsApp, Instagram of X. Ook kun je afbeeldingen met uitgesproken politieke meningen uit je fotogalerij verwijderen.
Ook in Australië en Canada mogen grensambtenaren je telefoon en andere mobiele apparaten inzien. In Canada is dit echter wel een stuk beperkter dan in Australië en de Verenigde Staten. Er is in Canada namelijk een gegronde reden voor nodig om je digitale apparaten te bekijken, zo oordeelt het hooggerechtshof in 2020. Ook moeten de doorzoekingen in Canada ‘gericht, beperkt en verantwoord’ zijn.
Mogelijk strenge controle in China
De Chinese autoriteiten mogen mobiele apparaten van mensen die de grens oversteken controleren onder het mom van staatscontrole. De douane mag jouw smartphone volledig uitlezen. Ze zoeken vooral naar maatschappijkritische content en verboden apps. In China zijn onder meer Whatsapp, Facebook, Google en X verboden apps. Met een VPN kun je deze apps soms wel blijven gebruiken. Het gebruik van een VPN is legaal in China, maar de Chinese overheid blokkeert soms wel bepaalde VPN providers. Dit gebeurt vooral met westerse VPN’s.
Als je China als toerist binnenkomt, is de kans relatief klein dat je wordt onderworpen aan een dergelijke controle. Voor journalisten en activisten is de kans een stuk groter. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je sociale media van je telefoon verwijderen voor je naar China gaat.
Politieke uitingen zijn in meerdere landen riskant
In meerdere landen kun je gevaar lopen als tijdens een controle van je mobiele apparaten blijkt dat je een politieke tegenstander van de zittende macht bent of niet aan de waarden van het land voldoet. Dat laatste kan in bepaalde landen bijvoorbeeld al het geval zijn als je onderdeel bent van, of sympathie hebt voor, de LHBTIQA+-gemeenschap. Dit is bijvoorbeeld het geval in Rusland en Iran, maar tegenwoordig vallen de Verenigde Staten hier ook in minder zware mate onder. In Iran is het als vrouw ook raadzaam om geen al te westerse kleding te dragen op profielfoto’s. Reis je naar Israël? Dan ligt pro-Palestijnse content gevoelig.
Bronnen: Columbus Magazine, Nederland Wereldwijd, CBSA, Reuters, The Guardian en Surfshark. Foto: T. Schneider/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.