Besparen op reiskosten? Zo pak je dat aan

01 december 2023
3 Min. leestijd

Het leven is al duur genoeg. En ook de reiskosten die je betaalt om naar je werk of leuke uitjes te gaan, kunnen flink oplopen. Maar is er een mogelijkheid om minder geld kwijt te zijn? En hoe pak je dat dan aan?

Carpoolen scheelt reiskosten

Wonen jij en een collega enigszins bij elkaar in de buurt? Of wil je met vrienden een weekend weg? Overweeg dan om te carpoolen. Op deze manier kunnen jullie de reiskosten, zoals parkeer-en benzinekosten, delen en kunnen jullie allebei geld besparen. Bovendien is deze optie ook nog goed milieu.

Deelauto

Een eigen auto brengt veel vrijheid, maar ook veel kosten met zich mee. Denk aan verzekeringen, onderhoudsbeurten, brandstof en belastingen. Terwijl er tegenwoordig ook mogelijkheden zijn om auto te rijden zonder er zelf een te bezitten. Er zijn verschillende partijen die deelauto’s aanbieden. Je betaalt meestal alleen voor je lidmaatschap en het aantal kilometers of uren dat je rijdt. Soms wordt er ook nog gevraagd of je de tank daarna weer vol kunt gooien. Er zijn ook al elektrische deelauto’s. Al met al is dit een veel voordeligere en groenere optie wanneer je slechts af en toe een auto nodig hebt. Let wel, deze mogelijkheid is niet overal beschikbaar.

Tankpas en voordelig tanken

Tanken moet je toch, of je nu benzine of elektrisch rijdt. Hoe fijn is het dan als je bij deze noodzaak wat voordeel kunt krijgen? Van tevoren kun je uitzoeken waar de brandstofprijzen het laagst zijn. Wellicht kun je deze locatie toevoegen aan je dagelijkse route en zo flink besparen op je tankbeurt. Daarnaast kan een tankpas extra voordeel opleveren. Hiervoor betaal je wel iedere maand abonnementskosten, maar met sommige tankpassen krijg je korting op de brandstofprijzen en toegang tot het gebruik van andere diensten.

Brandstof besparen

Naast het besparen op de kosten van brandstof, kun je ook zuiniger zijn met de brandstof zelf. Zo zorgt de juiste bandenspanning van je auto voor minder verbruik. Snel doorschakelen en minder hard remmen hebben hetzelfde effect. Wat je nog meer kunt doen om te besparen op je benzineverbruik, lees je in dit artikel van Meldpunt.

Bespaar reiskosten met thuiswerken

Als je minder vaak naar je werk op locatie hoeft, kun besparen op je reiskosten. Overleg daarom met je werkgever of het mogelijk is om (vaker) thuis te werken. Onthoud wel dat je reiskostenvergoeding hierdoor lager uit kan vallen. Daartegenover staat echter dat je dan wellicht recht hebt op een thuiswerkvergoeding. Vraag dit na bij je werkgever.

Files vermijden

Een andere vraag die je je werkgever kunt stellen is: zouden flexibele(re) werktijden mogelijk zijn? Wie reist met de auto heeft veel voordeel om de spits te mijden, het scheelt een hoop files. En als je files vermijdt, bespaar je brandstof. File rijden kost je namelijk veel meer brandstof dan gewoon doorrijden. Naast het geld, scheelt reizen buiten de spits veel tijd. Een extra voordeel.

Bron: Archief, MAX Meldpunt, MAX Vandaag, Dyme. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!