Een zomercheck voor je op vakantie gaat? Wacht niet te lang, soms ben je pas na 2 maanden aan de beurt

24 juni 2023
2 Min. leestijd

Ga je met de auto op vakantie in de zomer? Dan is het verstandig om hem tijdig voor vertrek naar de garage te sturen voor een zomercheck. Zo verklein je de kans op problemen tijdens de reis. Maar met de zomervakantie die voor de deur staat, ben je niet de enige die voor zo’n controle gaat. Wacht daarom niet te lang, want bij sommige garages lopen de wachttijden al op tot zo’n 2 maanden.

De zomercheck

Een zomercheck kun je laten doen, zodat je zeker weet dat de auto klaar is voor de (verre) reis die je gaat maken. Het is niet fijn om er tijdens de vakantie achter te komen dat een onderdeel niet meer goed functioneert. Nu de zomervakantie in aantocht is, besluiten vele vakantiegangers nog even een check te doen. Hierdoor is het heel druk bij de meeste garages, maar dat komt ook door een tekort aan monteurs. Ga je binnenkort op reis? Denk dan nu alvast aan een afspraak voor de controle.

Is een zomercheck hetzelfde als een apk?

Een zomercheck kun je zien als een controle, verschillende onderdelen worden als het ware gecontroleerd. Zo worden onder andere de bandenspanning, oliepijl en koelvloeistof gecheckt. Bij een apk (Algemene Periodieke Keuring) heb je het over een beurt. Hierbij worden veel meer zaken gecontroleerd, dit is ook wettelijk verplicht in Europa.

Neem je een caravan mee op vakantie?

Als je op vakantie gaat met de caravan, is het raadzaam om ook deze te laten controleren. Een check voor de kampeerwagen is namelijk niet verplicht, maar wel zo veilig. In 2023 blijkt dat 1 op de 3 caravans die wel een Bovag-check hebben ondergaan in eerste instantie werden afgekeurd. Om de veiligheid van jezelf en de ander niet in gevaar te brengen, kun je zelf alvast een aantal dingen checken.

Bronnen: NOS, AutoWeek, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!