Na hoelang onnodig links rijden kun je een boete krijgen? En hoe hoog is die boete?

10 juni 2024
3 Min. leestijd

Het is natuurlijk bijzonder vervelend als de auto voor je maar links blijft rijden terwijl je wilt inhalen. Maar het kan ook zijn dat je nog even links blijft rijden om een auto een stukje verderop in te halen. Rijd je dan al onnodig links? En na hoelang kun je daar een boete voor krijgen?

10 seconden

Automobilisten ergeren zich groen en geel aan andere weggebruikers die onnodig links rijden. Het staat niet voor niets op de 3e plek in de top 10 grootste ergernissen in het verkeer. Alleen bumperklevers en mensen die op hun smartphone zitten achter het stuur zijn nog impopulairder. Toch is er geen duidelijke wetgeving over na hoelang onnodig links rijden je een boete kunt krijgen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat politieagenten na 10 seconden een boete uitdelen. Ook de meeste rijinstructeurs leren hun leerlingen aan om niet langer dan 10 seconden onnodig links te blijven hangen.

Boetes

Op onnodig links rijden staat een boete van 270 euro. Let op dat je deze boete ook kunt krijgen als je onnodig op de middelste rijstrook van een driebaansweg blijft rijden. Ben je de linksplakker zo beu dat je besluit om diegene rechts in te halen? Dan maak je jezelf iets minder impopulair dan de auto voor je die onnodig links rijdt, aangezien rechts inhalen pas op de 8e plek grootste van verkeersergernissen staat. Wel kost het je meer geld. De boete voor rechts inhalen bedraagt namelijk 300 euro. Bovendien is het gevaarlijk om rechts in te halen. Mocht de linksplakker toch ineens naar rechts gaan, verwacht hij daar niet ingehaald te worden. Als hij even niet goed kijkt, stuurt hij zijn auto zo tegen die van jou aan.

Naast rechts inhalen, ben je misschien geneigd om kort achter de linksblijver te gaan rijden, maar dat is eveneens onverstandig. Het is namelijk niet alleen de grootste verkeersergernis van andere weggebruikers, maar er staat ook nog eens een torenhoge boete op deze overtreding. Die boete kan, afhankelijk van je snelheid en de afstand tot de auto voor je, oplopen tot 700 euro.

Zo laat je een linksplakker toch naar rechts gaan

Wil je de auto voor je toch duidelijk maken dat hij een baan naar rechts moet opschuiven, zonder zelf in overtreding te zijn? Dan kun je op gepaste afstand langzaam van links naar rechts bewegen binnen je eigen rijstrook. Zo ziet de auto voor je een bewegend object in zijn binnenspiegel en is hij eerder geneigd naar rechts te gaan. Misschien heeft de automobilist voor je simpelweg niet in de gaten dat hij onnodig links rijdt.

(Bron: ANWB, Openbaar Ministerie, NU.nl, AD, Autovisie. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!