Verschijnt een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto? Met een iPhone zie je meteen wat je moet doen

09 februari 2024
3 Min. leestijd

Ken je dat? Een waarschuwingslampje verschijnt op je dashboard en je krijgt gelijk een schrikreactie. Niet gek, want het betekent meestal weinig goeds. Toch kan de reden van zo’n oplichtend icoontje aardig verschillen. Om niet te hoeven beschrijven hoe het symbool eruit ziet, maar gelijk te weten hoe je moet handelen, heeft iPhone een nieuwe functie in het leven geroepen.

Wat betekenen de symbolen op je dashboard ook al weer?

Allereerst, de waarschuwingslampjes, hoe kun je ze ook al weer onderscheiden? Je hebt groene, oranje en rode symbolen. Het is belangrijk dat je de kleurverschillen van de symbolen uit je hoofd kent. Rood betekent immers dat je gelijk op de eerst mogelijk plaats moet stoppen, zoals een afslag of rustplaats en als deze er niet is de vluchtstrook. Hier zou je niet via de functie van iPhone achter moeten komen. Wel kun je zo achteraf zien wat je het best kunt doen als je nu eenmaal stilstaat. Oranje betekent dat je nog kunt doorrijden, maar wel zodra het kan, de auto (laat) nakijken. Bij groen is er niks aan de hand, het laat alleen zien dat je een bepaalde functie gebruikt zoals cruise control of de verlichting.

Hoe werkt een waarschuwingslampje herkennen met een iPhone?

Als een icoontje licht geeft op je dashboard, zoek dan een plek om de auto veilig stil te zetten. Maak daarna een foto van het symbool, dit kan gewoon met de normale camera van een iPhone. Let op, iOS 17 is hiervoor vereist. Wanneer je daarna je galerij opent, kun je deze foto omhoog swipen of op het informatiemenu klikken. Je kunt dan uit verschillende opties kiezen, zo ook ‘Auto Symbol’. Als je hierop klikt verschijnt de webpagina van ISO.org met de functie van het icoontje waar jij zojuist een foto van hebt gemaakt. Zo weet je hoe je het best kunt handelen.

Kunnen andere telefoons ook waarschuwingslampjes herkennen?

iPhone is het eerste telefoonmerk die deze functie introduceert. Echter duurt het daarna meestal niet lang voordat andere producenten een zelfde optie toevoegen aan hun toestellen. Maar of dat zo is zal nog moeten blijken. Ondanks dat de nieuwe mogelijkheid van iPhone het makkelijk maakt om snel te weten wat je moet doen bij het verschijnen van een waarschuwingslampje, is het nooit verkeerd de belangrijkste uit je hoofd te kennen. Wil je even je geheugen opfrissen? Dit is de betekenis van alle waarschuwingslampjes.

Bronnen: AD, AutoWeek, Metro. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!