Waarschuwingslampjes in de auto: bij deze kun je beter niet doorrijden

13 maart 2023
3 Min. leestijd

Zodra je je auto start springen er een paar waarschuwingslampjes aan. Meestal gaan ze daarna direct weer uit. Maar wat als een lampje aan blijft staan? In sommige gevallen kun je doorrijden, maar is het wel belangrijk om een afspraak te maken bij de garage. In andere situaties is het noodzakelijk om direct te stoppen en de pechhulpdienst te bellen. We leggen uit wat je moet doen bij een opgelicht symbool.

Groen, oranje of rood

Op je dashboard zijn verschillende icoontjes zichtbaar. De kleuren verschillen in groen, oranje en rood. Zie je een groen lampje op je dashboard? Dat is meestal een ‘goed’ teken. Het kan betekenen dat de stadslichten aanstaan, of je cruise control is bijvoorbeeld geactiveerd. Bij oranje moet je de auto zo snel mogelijk laten nakijken. Zie je een rood lampje? Dan moet je direct actie ondernemen.

Elke auto heeft een instructieboekje met uitgebreide uitleg over álle waarschuwingslampjes. Houd deze in de auto, dan kun je deze altijd raadplegen bij twijfel.

Verschillende waarschuwingslampjes in de auto.
Foto: Shutterstock | Verschillende waarschuwingslampjes in de auto.

 

Wanneer moet ik stoppen met rijden?

Bij een rood icoontje dien je meteen te stoppen. Natuurlijk moet je niet direct vol in de remmen op de snelweg, maar zorg dat je zo snel mogelijk kunt stoppen. Kijk of er een P is of een afslag. Kun je er niet af, zet de auto dan op de vluchtstrook. Doorrijden kan namelijk gevaarlijk zijn.

Wat er exact mis is niet altijd direct duidelijk. Kijk eventueel in de beschrijving of het onderhoudsboekje van de auto voor de betekenis van de lampjes. Kom je daar niet uit, bel dan de pechhulpdienst. Zij kunnen je verder helpen.

In sommige gevallen kun je zelf nog iets doen, echter is het wel belangrijk om na te gaan of je daarmee geen risico’s loopt. Bijvoorbeeld als je op de vluchtstrook staat. Knippert bijvoorbeeld het symbool van het koelsysteem? Soms kun je hem nog bijvullen. Maar wanneer de motor oververhit is, kun je dat beter niet doen. Het is dus nooit verkeerd om de pechhulp om hulp te vragen.

Wanneer mag ik (nog even) doorrijden?

Zie je een oranje lampje branden? Pas dan je snelheid aan. Als je op de snelweg rijdt is het verstandig op de rechterbaan te rijden. Check op een geschikte plek, een P of de eerst volgende afslag, wat er aan de hand is. Zodra het nog mogelijk is kun je naar de garage rijden. Vaak zijn de risico’s bij een oranje lampje niet direct riskant, maar kunnen wel een gevaar vormen. Zo kan er wat mis zijn met het airbagsysteem, deze heb je hopelijk niet nodig, maar bij een ongeval is de kans op ernstig letsel vele malen groter als ze het niet doen.

Ben je benieuwd naar meer uitleg? Paul van de Wegenwacht legt het hieronder uit:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Kun je meer autotips gebruiken? Dit is de reden dat het knipperlicht in de auto geluid maakt. Check ook even de accu voordat je wegrijdt tijdens koude dagen.

Bronnen: ANWB, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!