Wat als je tijdens je vakantie te maken krijgt met corruptie? Zo ga je daar het beste mee om

09 oktober 2023
5 Min. leestijd

Hoewel sommige landen bekend staan om corruptie, kan dit vrijwel overal voorkomen. Maar hoe kun je het beste handelen als je te maken krijgt met afpersing of omkoping tijdens je vakantie?

Corruptie

Corruptie is de onwettige omkoping van functionarissen met geld, goederen of diensten, om hier voordeel uit te verkrijgen. Het meest voorkomende geval van corruptie is het omkopen van politieagenten. In veel culturen is corruptie een manier om extra geld te verdienen en zeker toeristen zijn een makkelijke prooi.

In landen waar de overheidssalarissen laag zijn, is de kans op corruptie groter. Volgens de gegevens van de organisatie Transparency International uit 2022 is er in landen als Denemarken, Nieuw-Zeeland, Finland, Zweden, Zwitserland en Noorwegen nauwelijks corruptie. In Somalië, Venezuela, Zuid-Sudan, Syrië, Jemen en Libië is er juist veel corruptie geconstateerd.

Als toerist omgaan met corruptie

Maar hoe ga je als toerist het beste om met corruptie tijdens je reis? We zetten hieronder een aantal tips op een rij.

1. Lees je in over het land en eventuele corruptie

Om te beginnen is het belangrijk dat je je van tevoren inleest over het land van bestemming, de eventuele corruptie en de normen en waarden daar. Als je op de hoogte bent van de regels en wetten, is de kans kleiner dat je ten prooi valt aan de trucs die worden uitgehaald om toeristen geld afhandig te maken. Je weet immers of je daadwerkelijk een overtreding hebt begaan en of je bijvoorbeeld zonder toestemming gefouilleerd mag worden.

Daarnaast is het aan te raden dat je belangrijke noodnummers opslaat in je telefoon en weet waar de hulpdiensten en ambassades zich bevinden. Dit kan van pas komen wanneer je je onveilig voelt en hulp nodig hebt.

2. Trek niet de aandacht van politie

Vervolgens is het van belang dat je je aan de wet houdt. Moet je bijvoorbeeld een helm op als je op een scooter rijdt? Doe dit dan ook. En rijd je langs politieagenten? Kijk ze dan niet recht aan. Zo trek je minder snel de aandacht. Maak ook nooit zomaar foto’s of video’s van politieagenten, militairen, politici of ambassades. Dit wordt meestal niet gewaardeerd en kan er eveneens voor zorgen dat je de aandacht op jezelf vestigt. Ook het dragen van waardevolle spullen kan dit effect hebben. Zorg er daarom voor dat je dure camera’s of opvallende sieraden verstopt of in ieder geval minder opzichtig draagt.

3. Wees beleefd

Word je staande gehouden? Speel het spelletje mee en blijf beleefd. Verhef je stem niet en ga niet in discussie. Zelfs als je zeker weet dat de situatie niet in de haak is, is het belangrijk dat je je kalm en vriendelijk opstelt. Word je boos of agressief, dan rechtvaardig je hun beslissing om jou staande te houden en het je moeilijk te maken.

4. Blijf Engels spreken

Een beetje hun ego strelen kan zeker geen kwaad. Maar om het de autoriteiten niet te makkelijk te maken, kun je het beste Engels blijven spreken. Ook als je de lokale taal goed beheerst. Een stroef lopend gesprek waarbij je jezelf blijft herhalen en van de domme houdt is namelijk uitputtend, waardoor je wellicht sneller door mag rijden en ze op zoek gaan naar een gemakkelijker doelwit.

5. Houd je paspoort bij je

Mocht er om je paspoort worden gevraagd, dan moet je deze natuurlijk laten zien. Maar zorg ervoor dat je deze zelf vasthoudt en niet afgeeft. Zo voorkom je dat je paspoort wordt ingenomen en je deze pas terugkrijgt wanneer je geld hebt betaald.

6. Weiger te betalen

Weet je zeker dat het verzoek om te betalen illegaal is? Weiger dan op een beleefde en respectvolle manier om te betalen. Leg rustig uit dat je op de hoogte bent van de wetgeving en je hier graag aan houdt.

8. Ga naar het politiebureau

Is het betaalverzoek legitiem of word je gedwongen om te betalen? Leg dan uit dat je graag naar het politiebureau komt om de boete te betalen. Op die manier kun je de dagvaarding aannemen en heb je direct bewijs van de transactie. Mocht de boete onterecht zijn, dan zal de corrupte agent afhaken.

9. Laat niet zien hoeveel geld je bij je hebt

Als je het niet voor elkaar krijgt om naar het bureau te gaan, kun je er maar beter voor zorgen dat de agent niet ziet hoeveel geld je bij je hebt. Mocht een corrupte agent jouw overvolle portemonnee zien, dan is de verleiding groot om de prijs te verhogen. Verspreid je geld daarom over meerdere broekzakken en tassen in plaats van alles in 1 portemonnee te bewaren.

Wees discreet over corruptie

Tot slot is het essentieel om discreet te handelen in deze situatie. Dit geldt zowel tijdens de betaling, waarbij je het geld het slimst kunt verbergen in een document dat je overhandigt, als na het voorval. Vertel niet aan iedereen wat er heeft plaatsgevonden, want dit kan ervoor zorgen dat je gearresteerd wordt. Ook als het algemeen bekend is dat er veel corruptie is in het land, blijft een illegale transactie een overtreding. Wanneer je weer thuis bent kan het juist wel lonen om anderen te vertellen over jouw ervaringen met corruptie, om hen hiervoor te behoeden.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Columbus Travel Magazine, Amnesty International, Reisjunk. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!