Zo bespaar je brandstof met je camper of caravan

03 mei 2024
2 Min. leestijd

Een vakantie is doorgaans niet goedkoop. Daarom is het fijn als je ergens op kosten kunt besparen. Zoals op de brandstof, zeker bij een zware camper of caravan. De kampeerwagens worden steeds populairder in Nederland, en zuinig rijden is aantrekkelijk, vooral met de huidige brandstofprijzen.

Wat kan ik vooraf aan de reis doen?

Het begint met het kiezen van je bestemming. Zo ben je duurder uit als je naar een gebergte gaat, dan naar een vlakker gebied. In de bergen rijden kost immers meer brandstof. Wil je wel naar een heuvelachtig gebied? Plan dan je reis zo dat je bergen vermijdt. Vervolgens is het belangrijk om zorgvuldig te bepalen wat mee gaat en niet. Hoe minder, hoe beter. Vooral gewicht speelt een grote rol. Het kost nou eenmaal meer brandstof om te rijden met een zware vol beladen camper of caravan, dan een met alleen de belangrijkste dingen.

Hoe kan ik onderweg op brandstof besparen?

Als je eenmaal onderweg bent, doe je er goed aan om de juiste plek te kiezen om te tanken. Doe dit niet langs de snelweg, maar rijd even een dorpje in. Dit scheelt aanzienlijk in kosten. Houd onderweg een constante snelheid aan, dit zorgt er namelijk voor dat je zo min mogelijk brandstof verspeelt.

Let er onderweg ook op dat je niet te hard rijdt met je camper, of caravan. De maximumsnelheid voor een kampeerwagen kan op de buitenlandse snelwegen flink variëren en de snelheidslimiet is niet altijd hetzelfde als een voertuig zonder aanhanger of zwaar gewicht.

Zijn er nog meer zaken waar ik op kan letten?

Je kunt brandstof besparen door je rijstijl. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk hoeft te remmen. Dit wil zeggen dat je, zodra mogelijk, de kampeerwagen laat uitrollen zodat het in vaart mindert. En wanneer je juist vaart wil maken, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer naar een hogere versnelling te schakelen. Maak zo min mogelijk gebruik van functies als airco en verwarming, deze verbruiken namelijk extra brandstof.

Bronnen: NKC, Business Insider, Camptoo. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!