Nooit eerder waren er zoveel caravans en campers in Nederland

05 februari 2023
2 Min. leestijd

In 2022 is de grens van 600.000 caravans en campers in Nederland gepasseerd. “Het bewijs dat kamperen nog altijd heel populair is in ons land”, aldus Leo Diepemaat, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCI). Er waren nooit eerder zoveel caravans en campers. Ook schaffen steeds meer mensen een camper aan als ‘gewone auto’.

Verkoopcijfers dalen

Ondanks dat er in Nederland zoveel gekampeerd wordt, zijn de verkoopcijfers vorig jaar gedaald. Mede door het tekort aan onderdelen zijn de verkoopcijfers van campers met bijna 29 procent omlaag gegaan. Ook zijn caravans in 2022 voor 7,2 procent minder verkocht.

Tekort aan onderdelen

Het onderdelentekort komt door de gevolgen van de overheidsmaatregelen tijdens de coronaperiode. Veel fabrieken en toeleveranciers zijn toen stilgelegd. Daarbovenop heeft de kampeerbranche aanzienlijk last van de oorlog in Oekraïne. Hierdoor ligt de productie van essentiële elementen zoals kabelbomen voor campers stil.

Ook aan andere onderdelen is een tekort. Hout voor lattenbodems en bevestigingsmateriaal is niet beschikbaar door de boycot van producten uit Rusland.

Caravan of camper aanschaffen

Houd jij ook van kamperen? Dan kun je in sommige gevallen een caravan trekken met alleen je B-rijbewijs. Wanneer je een caravan aanschaft is het belangrijk dat je erop let dat alle kosten inclusief zijn. Zo zijn sommige aanbiedingen te mooi om waar te zijn, laat je hierdoor niet misleiden. Wilt je weten waar je meer op kunt letten? Bekijk dan de aflevering van MAX vakantieman (toen nog Groeten van MAX).

Praktische tips

Ook geeft MAX vakantieman tips over hoe je de camper of caravan koel kunt houden tijdens hete dagen. En vind je op MAX Vandaag een aantal tips om camperdiefstal te voorkomen.

Bron: ANP, Archief. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!