Een dagje uit naar Amsterdam? Dit kun je allemaal gratis doen

24 februari 2024
3 Min. leestijd

Amsterdam is allesbehalve een goedkope stad. Maar wel een stad die een bezoek meer dan waard is. Er is genoeg te doen en dat hoeft je niet altijd geld te kosten. We zetten een aantal gratis activiteiten voor je onder elkaar.

Amsterdamse stadswandeling en langs het Begijnhof

Als je Amsterdam wilt ontdekken, dan mag een wandeling door de stad niet ontbreken. De stad ademt geschiedenis en staat vol met bijzondere bouwstijlen. Om deze geschiedenis en bouwstijlen nog beter te ontdekken, zijn er gratis audiotours beschikbaar. Alvast een tip: neem eens een kijkje in het 14e– eeuwse Begijnhof. Let wel goed op, want het zit verborgen achter een onopvallende deur op het Spui. Heb je het eenmaal gevonden, dan zie je rondom het plein een kerk en de vroegere woonplaatsen van (religieuze) vrouwen die de gelofte van kuisheid hebben afgelegd. Tegenwoordig wonen er overigens nog steeds alleen maar vrouwen.

Duik de boeken in

Een wat onbekendere activiteit is een bezoek aan het Amsterdamse stadsarchief. Dat klinkt wellicht wat saai, maar je kunt hier bijzondere dingen tegenkomen. Zo kun je bijvoorbeeld de aangifte van de diefstal van Anne Frank haar fiets terugvinden. Een andere plek om te bezoeken is Nederlands grootste bibliotheek. Hier vind je niet alleen boeken, maar er worden ook regelmatig exposities gehouden en lezingen gegeven. De Openbare Bibliotheek bevindt zich dichtbij het centraal station. Wil je iets drinken? Dan kun je terecht op het panorama terras met uitzicht over de stad.

Markten struinen

Amsterdam heeft een aantal ontzettend populaire (buurt)markten. En dat heeft een reden. De Noordermarkt, Dappermarkt en Albert Cuyp markt zijn bijvoorbeeld vrij toegankelijk en er is genoeg te proeven en te bewonderen. Je vindt er van alles: eten en drinken, kunst, sieraden, boeken, antiek en kleding. Ben je op een gegeven moment klaar met het struinen langs de kramen? Dan loop je zo het stadscentrum weer in.

Bloemenmarkt

Hoewel je op de bovengenoemde markten ook zeker bloemen en planten kunt vinden, is de bloemenmarkt in het centrum, bij het Muntplein en Koningsplein, echt een stuk uitgebreider. Je kijkt je ogen uit. Ben je naar iets bijzonders op zoek of gewoon een Kaaps viooltje, hier kun je je hart ophalen.

Met de pont naar NDSM

De gratis pont is niet alleen een belangrijk vervoersmiddel voor het dagelijks verkeer, maar ook een leuke activiteit op zich. Neem je de pond richting het NDSM terrein, dan kun je er meteen een mooi uitstapje achteraan plakken. De voormalige scheepswerf is nu een culturele hotspot. het hart van kunst liefhebbers gaat hier beslist harder kloppen. In de gigantische loodsen en ateliers is kunst van diverse kunstenaars te bewonderen. In een ander gedeelte van de loodsen vind je de gratis expositieruimte met wisselende tentoonstellingen.

Musea

Er zijn genoeg musea die een bezoek waard zijn. Alleen zijn ze niet allemaal gratis toegankelijk. Diverse musea bieden dit echter wel aan, voor bepaalde delen van tentoonstellingen. Zo kun je bijvoorbeeld de Schatkamer, de kluis van de voormalige Nederlandsche Handel-Maatschappij bekijken. Ben je met (kleine) kinderen op pad? Dan is een bezoekje aan het mini-museum Het Muizenhuis zeer de moeite waard.

De tuinen in

Het Museumplein sluit naadloos aan op bovengenoemde tip. Het plein en het uitgestrekte grasveld ken je wellicht al, maar wist je ook dat de prachtige tuin vol beelden van het Rijksmuseum gratis toegankelijk is? Perfect om even tot rust te komen na alle drukte van de stad.

(Bron: Lonely Planet, I Amsterdam, Het Parool, Archief. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!