Forse stijging ritprijs trein, bus, tram en metro: waarom het openbaar vervoer flink duurder wordt

15 september 2023
β€” 3 Min. leestijd

Het openbaar vervoer wordt in 2024 opnieuw flink duurder. Samenwerkingsverband DOVA (Decentrale ov-autoriteiten) voorspelt een stijging van 11,7 procent voor ritprijzen in de metro, tram en bus. Een kaartje voor de trein lijkt 7 procent duurder te worden. Waar komt dit door?

Bijna 12 procent erbij voor tram, metro en bus

In 2023 is het streekvervoer al ruim 7 procent duurder geworden. Als 2023 plaatsmaakt voor 2024, zit er dus een volgende prijsstijging in het openbaar vervoer aan te komen. DOVA is in 1e instantie uitgegaan van 11,3 procent, maar de definitieve berekening komt zelfs neer op 11,7 procent. Deze prijsstijging geldt voor niet-landelijke vervoerders, zoals Connexxion, Arriva, Keolis, RET (Rotterdam), HTM (Den Haag) en GVB (Amsterdam). Meestal houden de vervoerders zich aan deze berekening van DOVA, bestaande uit de 12 provincies en het ov-bureau Groningen Drenthe, de vervoersregio Amsterdam en de metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Nieuwe cao in het streekvervoer

Begin 2023 hebben we al meerdere berichten gewijd aan stakingen in het streekvervoer. Maar na die stakingsgolf is er in april 2023 een nieuwe cao in de sector gekomen. Naast die gestegen loonkosten heeft het openbaar vervoer te maken met nog meer uitgaven, zoals hoge energiekosten. En deze extra kosten werken opnieuw door in de ritprijzen die de consument betaalt.

Gaat het kabinet nog maatregelen nemen?

DOVA is zelf niet bepaald gelukkig met de aanstaande prijsverhogingen. β€œNa een eerdere btw-verhoging komt er nu in twee jaar tijd nog eens 20 procent bij. Zo jaag je mensen het ov uit”, citeert het ANP de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen. De organisatie roept het demissionaire kabinet op om de portemonnee te trekken, zodat het openbaar vervoer betaalbaar blijft. “Nog afgelopen april (2023, red.) hebben vervoerders, decentrale overheden en het Rijk namelijk een pakket samengesteld om dit voor elkaar te krijgen”, benadrukt DOVA. Ook reizigersorganisatie Rover roept op tot actie. Na Prinsjesdag (19 september 2023) en de presentatie van de miljoenennota voor 2024 komt hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over.

Treinkaartje waarschijnlijk 7 procent duurder, spitsheffing op komst

Een ritje met de trein wordt naar verwachting 7 procent duurder in 2024. De NS is tijdens de coronapandemie veel inkomsten misgelopen en is daarna verrast door de torenhoge inflatie. Mede hierdoor komt er in 2024 een extra prijsstijging bovenop de gebruikelijke inflatiecorrectie. In de daaropvolgende jaren worden treinreizen alleen maar nog duurder. Volgens een prognose van het Financieel Dagblad stijgt de prijs van een kaartje ook in 2025 met 7 procent. De NS broedt bovendien op een spitsheffing, duurdere kaartjes in de spitsuren en lagere prijzen in de daluren. Deze maatregel moet vanaf 2026 ingaan, mits de Tweede Kamer ook akkoord gaat.

Bronnen: Archief, ANP, NU.nl, DOVA.nu, RTL Nieuws, Financieel Dagblad. Foto: Daan Kloeg/Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!