Lekker wandelen met je hond? Dit zijn leuke losloopgebieden

17 december 2022
2 Min. leestijd

Voor een hond is niks zo lekker om los te kunnen lopen tijdens een wandeling. Wandelen in de buurt (rondom het huis) kan vaak niet, maar er zijn een hoop losloopgebieden in Nederland. We lichten er een paar uit, die ook als hondeneigenaar mooi zijn om te lopen.

Hondenbos Het Leesten

In Gelderland ligt een speciaal hondenbos. Aan de rand van Apeldoorn vind je hondenbos Het Leesten. Dit is een groot natuurgebied, met daarin een groot losloopgebied. Zelf een route lopen is mogelijk, maar er is ook een wandelroute van 3,1 kilometer: de Natte Neuzenroute. Het gebied heeft bos en heide om doorheen te lopen. Voorwaarde om hier met de hond los te lopen is dat hij of zij goed moet luisteren en in de buurt blijft.

Loonse en Drunense duinen

In Brabant kan je mooi wandelen door heidevelden en bossen bij de Loonse en Drunense Duinen. Het is het grootste stuifzandencomplex van Europa. Er zijn in het losloopgebied 2 routes van 4 en 4,5 kilometer. Ook is er een gebied waar honden lekker kunnen spelen. De route van 4,5 kilometer komt langs een ven waar honden het water in kunnen. In dit gebied zijn naast de loslooproutes meerdere routes om te wandelen, maar daar moeten honden wel aangelijnd worden.

Losloopgebied Hellendoorn, Nijverdal en Holten

In Overijssel kun je op de Sallandse Heuvelrug met de hond los lopen in 3 gebieden. Bij Hellendoorn, Nijverdal en Holten zijn losloopgebieden gecreëerd. Op de andere plekken in dit natuurgebied moet de hond wel aangelijnd zijn. Dit heeft te maken met wild wat er rondloopt en dat niet iedereen honden leuk vindt. In de hondenlosloopgebieden zijn meerdere bospaden en stukken heidegebieden. Het is een gevarieerd natuurgebied.

Wandelen met de hond los op de Brunsummerheide

Op de Brunsummerheide in Limburg liggen 3 losloopgebieden. De grootste is de Heksenberg. Dit ligt tussen Brunssum en Heerlen. Het is een afwisselend natuurgebied met restanten van vroegere naaldbossen en loofbos. Maar er zijn ook open zandvlaktes en vennen. Bij de Heksenberg kun je op 2 routes wandelen met de hond los. Kom je buiten dit gebied, dan moet de hond aangelijnd worden.

Meer dan 400 losloopgebieden in Nederland

Er zijn een hoop losloopgebieden in Nederland. DoggyDating heeft er ruim 400 in kaart gebracht. Variërend van natuurgebieden, tot stranden en stadsparken.

(Bron: DoggyDating, Wandel.nl, Natuurmonumenten, WoefWelkom.nl, Sallandseheuvelrug.nl. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!