Op 8 december bestaat NEMO 100 jaar: gratis activiteiten door het hele land

04 december 2023
2 Min. leestijd

NEMO Science Museum bestaat op vrijdag 8 december 2023 100 jaar en dat wordt gevierd. Ter ere van het jubileum zijn er in het museum, maar ook door het hele land verschillende gratis activiteiten. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

100 jaar NEMO

NEMO Science Museum is op 8 december 1923 opgericht. Destijds heet het nog Museum van de Arbeid. Het begint als tentoonstelling van kunstschilder Herman Heijenbrock in het Stedelijk Museum Amsterdam. Na de oorlog verandert de naam in Nint, dat staat voor Het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek. Als het zich in 1997 meer op wetenschap en techniek richt, krijgt het de naam NewMetropolis en de verblijfplaats wordt aan het Oosterdok, waar het nog altijd gevestigd is. In 200 krijgt het museum de nieuwe naam, zoals we het nu kennen: NEMO.

Waar NEMO vooral bekend staat onder kindermuseum, is het net zo leuk voor volwassenen. Zo bestaat het bezoekersaantal voor 67 procent uit volwassenen, aldus hoofd Presentatie en Collectie bij NEMO Annemarie van Eekeren in Het Parool.

NEMO bij jou in de buurt

Tussen 1 september en 10 december tourt NEMO door het land. Er worden spectaculaire experimenten getoond die leuk zijn voor jong én oud. Bekijk hier of ze ook bij jou in de buurt komen. Wil je langsgaan? Het is gratis.

Het Science spektakel

Op de jubileumdag zelf heeft NEMO een spektakel aan het water rond het museum georganiseerd. Ook dit zal een bijzondere vertoning zijn van verschillende wetenschappelijke experimenten. Vanaf de kade op het Marineterrein is het goed te zien. Het begint om 18.30 uur, maar het Marineterrein opent al om 17.45 uur.

Het Festival van de Nieuwsgierigheid

Op zaterdag 9 en zondag 10 december vindt in het museum het Festival van de Nieuwsgierigheid plaats. Er zijn onder andere workshops en demonstraties die je kunt bijwonen. Dit weekend is de entree gratis, je moet wel een ticket aanschaffen.

Bronnen: NEMO, nemo100jaar, Gemeente Amsterdam, Het Parool. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!