Naar een museum met je (klein)kinderen? Met dit keurmerk weet je zeker dat het ‘kidsproof’ is

25 november 2022
2 Min. leestijd

In 2023 komen er 5 nieuwe ‘Kidsproof Musea’ bij. Het keurmerk voor én door kinderen mag in 2023 een jaar lang worden gedragen door 55 musea in Nederland. Met het label bewijzen de musea dat ze spannende en interessante programma’s bieden voor kinderen. Is het een keer slecht weer en heb je geen zin om met je (klein)kinderen thuis te blijven? Dan biedt een kindvriendelijk museum een goed en leerzaam alternatief.

Kwalificatie

Aan een keurmerk kom je niet zomaar. Als rapportcijfer moet minstens een 8 worden behaald, daarbovenop moet het museum een ‘NET promotor score’ hebben. Met dit meetinstrument wordt gekeken in hoeverre kinderen het museum zouden aanraden bij andere kinderen.

Wie bepaalt de score?

Het rapportcijfer wordt bepaald door kinderen zélf. Dit jaar zijn er 11.000 inspecties uitgevoerd door 6.000 kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen. Zo ligt de lat hoog bij musea en daagt het uit om spannend en interessant te zijn voor kinderen.

Gratis toegang?

Bij het Rijksmuseum hoef je tot je 18e geen entree te betalen. Daarnaast bieden veruit de meeste musea met het keurmerk gratis toegang aan kinderen van 0 tot en met 3 jaar.

Verschillende leeftijdscriteria

Uitzonderingen zijn het Nationaal Gevangenismuseum, De Museumfabriek, Waterliniemuseum Fort bij Vechten, Rijksmuseum van Oudheden en het Discovery Museum met kosteloze entree voor 0 tot en met 4 jarigen.

Het Fries Scheepsvaart Museum kun je tot en met 5, het Nationaal Monument Kamp Vught tot en met 9 en het Stedelijk Museum Zutphen tot en met 12 jaar gratis bezoeken.

Bij het Nijntje museum en Kinderboekenmuseum dien je entree te betalen vanaf 1 jaar.

Bronnen: Museumvereniging, Museum.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!