Opnieuw penisplant in bloei in Leiden: ‘Slechts een paar dagen te zien’

02 maart 2023
2 Min. leestijd

Voor het 3e jaar op een rij staat er een penisplant in het Hortus Botanicus Leiden in bloei. Heel bijzonder, want meestal duurt het bij een Amorphophallus zo’n 10 jaar voordat dit gebeurt. Bovendien bloeit hij slechts 2 dagen. Vandaag, 1 maart 2023, bloeit hij al zijn 2e dag. Maar niet getreurd: vermoedelijk zal het zusje van de plant ook snel gaan bloeien.  

Verschillende soorten penisplanten

Er zijn 3 soorten penisplanten ter wereld. De plant die op dit moment in Leiden bloeit is de Amorphophallus gigas. Deze penisplant is veel zeldzamer in Hortus Botanici dan de ‘titanium’ die in 2022 in Leiden heeft gebloeid. De gigas heeft nog nooit eerder in Nederland gebloeid. In Europa gebeurde dit 1 keer eerder in Duitsland.

Wat is er zo bijzonder aan de plant?

De penisplant komt van oorsprong uit Indonesië. Daar groeit hij op het eiland Sumatra. Het is een bijzonder lange plant die wel ruim 3 meter hoog wordt. Maar de zogenoemde Reuzenaronskelk staat vooral bekend om zijn geur, hij stinkt enorm. De geur wordt ook wel beschreven als die van lijken en ontlasting. Wanneer de plant bloeit zullen eerst de vrouwelijke bloempjes een ontzettende stank afgeven. Hier komen vliegjes op af die dan in het schutblad gaan zitten.

Na een dag sterven de vrouwelijke bloemen en gaan de mannelijke bloemen bloeien, waardoor de stank afneemt. Deze zorgen er dan voor dat de vliegen bedekt raken met stuifmeel. Weer een dag later is de plant uitgebloeid.

Hortus bezoeken

Wil je de penisplant bezichtigen? Dan kun je binnenkort het zusje van de Amorphophallus gigas bekijken die elk moment gaat uitbloeiend. Hortus Botanicus Leiden vraagt om een entree. Deze kost 8,50 euro. Met een Museumkaart kun je gratis naar binnen.

Wil je weten meer weten over de penisplant? Rogier van der Vugt van Hortus Botanicus Leiden legt het hieronder uit.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

In Nederland heb je naast Hortus Botanicus Leiden nog verschillende andere botanische tuinen. Dit zijn de 7 mooiste.

Bronnen: Hortus Leiden, RTL Nieuws, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!