Dit zijn 7 van de mooiste botanische tuinen van Nederland

20 september 2022
3 Min. leestijd

Ben je op zoek naar een groen en fleurig uitje? Dan kun je een van de vele botanische tuinen van Nederland bewonderen. Welke zeker een bezoek waard zijn, zetten wij op een rij.

Hortus Leiden

De botanische tuin in Leiden is meteen een van de meest bijzondere. Deze exotische tuin is de oudste van West-Europa en bestaat al sinds 1590. Hier zijn door arts en botanicus Carolus Clusius ook de eerste tulpencollecties van Europa gekweekt. Daarnaast kun je er de Reuzenwaterlelie, de bekerplant en de Jadebloem met zijn prachtige azuurblauwe kleur bewonderen.

Botanische tuin Amsterdam

De Hortus Botanicus in Amsterdam is in 1638 opgericht als kruidentuin. Naast dat deze tuin een wetenschappelijke en medische functie dient, is deze ook erg bijzonder door de vele uitheemse plantensoorten, meegenomen door de VOC. Hierdoor kun je planten uit de subtropen, woestijn en tropen bezoeken dankzij de drieklimatenkas. Deze is verdeeld in 3 zones met een eigen temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Tijdens je bezoek is het zeker de moeite waard om door de palmen- en varenkas te wandelen en de grootste leliesoort ter wereld te bekijken.

Belmonte Arboretum: botanische tuin Wageningen

In dit grote park van ruim 10,7 hectare kun je gemakkelijk verdwalen. Dat is zeker geen straf, want hier vind je bijzondere collecties bomen, struiken, heesters, rododendrons en rozen. Ook kun je genieten van een uniek uitzicht vanaf de Wageningse berg. Wandel naar de bergrand aan de zuidkant en je krijgt een mooi zicht over de Nederrijn.

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

De tuin dichtbij de universiteit van Utrecht is de grootste Rotstuin van Europa en biedt veel diversiteit. Zowel van planten als dieren. Wandel langs de bijenkassen, door de vlindertuin of langs de ringslangen. Ook is er een bamboebos en zijn er verfplanten, medicinale en eetbare planten te vinden.

Trompenburg Tuinen & Arboretum

In Rotterdam kun je 700 verschillende rododendrons bewonderen. Vooral in het voorjaar zijn er heel veel prachtige kleuren te vinden. Verder vind je in Trompenburg ook een kas met cactussen en andere vetplanten, een collectie eiken, beuken, hulst en hosta’s.

Hortus botanicus Haren

Ben je benieuwd naar een Chinese botanische tuin? Dan zit je in Haren, dichtbij Groningen, goed. Struin over kronkelende paadjes met verrassende doorkijkjes langs vijvers, eilandjes of een waterval. Daarnaast vind je minilandschappen in speciale schalen, van soms wel 60 jaar oud. Heb je meer behoefte aan ander soort tuinen? Dan kun je ook die bezoeken, want in Haren is ook een Keltische, wilde-plantentuin, rotstuin, hortensiatuin en watertuin met een vijvergedeelte en een kronkelend beekje te vinden. De keuze is reuze.

Hortus Overzee

In het noorden van het land kun je planten, dieren en gesteente uit Indische, Japanse, Afrikaanse en Amerikaanse landschappen verkennen. Breng in dit exotische centrum van Den Helder een bezoek aan de schildpadden en koolkarpers, bekijk rood vulkanisch gesteente, aloë vera planten of wandel door de bijzondere vlindertuin.

Voor sommige tuinen moet u entree betalen, maar er zijn er ook bij waar u kosteloos naar binnen kunt. Kijk hiervoor, en voor de openingstijden, op de sites van de tuinen.

(Bron: ANWB, 3FM, Paradijsvogelsmagazine. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!