Wil je meer over de geschiedenis en cultuur van Friesland weten? Ontdek het in het Fries Museum

12 mei 2024
4 Min. leestijd

Niets legt de trots van een regio beter bloot dan streekgebonden musea. Het Fries Museum in Leeuwarden biedt een rijke variëteit aan tentoonstellingen. Samen geven ze een diepgaand inzicht in de geschiedenis, cultuur en identiteit van de provincie Friesland. Laat die Friese vlag maar wapperen.

Grote samenhang in thema’s van diverse tentoonstellingen

Friesland is een bijzondere provincie met zelfs een eigen taal. De provincie staat bekend om vele zaken van Fries stamboekvee tot aan de Elfstedentocht. Het Fries Museum weet in zijn vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen een grote samenhang te creëren tussen al deze thema’s. Het gaat verder dan louter chauvinisme. Het durft ook de vragen te stellen: wat is echt en wat is mythe?

De exposities in het Fries Museum

De meeste van onderstaande exposities staan tot eind 2027 op het programma. Kortlopende tentoonstelling benoemen we inclusief de einddatum. Het is een ruime greep uit het aanbod, maar er is nog veel meer te zien daar in Leeuwarden.

Ferhaal fan Fryslân

De ideale start om Friesland en zijn cultuur goed te begrijpen is deze expo. Deze tentoonstelling biedt een tamelijk breed beeld van Friesland en de Friezen door de geschiedenis heen. De focus is op cultuur, identiteit, en artistieke en historische achtergronden van de regio. Ook de mythevorming komt ter sprake. Want niet alles wat over Friesland wordt gezegd, is waar.

Fries Land

Hoe ziet Friesland er precies uit? Wat is er allemaal veranderd door de jaren heen? Een animatiefilm en historische kaarten nemen bezoekers mee op een reis door de geologische en historische ontwikkeling van het Friese landschap. Je staat verbaasd over de vele, soms snelle veranderingen van de landelijke omgeving.

De Elf Steden

Deze expo loopt al een hele poos, maar in het totaaloverzicht past hij het beste hier. Landschapsfotograaf Hans Wilschut (1966) portretteert de 13 Friese steden van nu. Dat zijn de traditionele Friese 11 steden Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Hindeloopen, Dokkum, Harlingen, Workum, Stavoren, Bolsward en Franeker plus Drachten en Heerenveen. Je krijgt een hedendaags perspectief op deze historische locaties, vaak vanuit de hoogte bezien, maar het is geen luchtfotografie.

 

De Terp

Deze tentoonstelling toont de geschiedenis van terpen in Friesland en de voorwerpen die in de bodem zijn gevonden, waarmee het verleden van de regio tot leven komt. Een terp is een kunstmatig opgehoogd landschap waar mensen droog konden gaan wonen. ‘Woonheuvel’ noemen ze het ook wel.

De Dijk

De Dijk vertelt het verhaal van watermanagement in Friesland gedurende 2.000 jaar, inclusief de strijd tegen overstromingen en de rol van dijken, polders en het Woudagemaal. Naar laatstgenoemde plek is ook een aparte excursie mogelijk, ook in combinatie met museumbezoek.

Losstaande exposities

De levens van Mata Hari

Deze tentoonstelling onthult verschillende facetten van het leven van de legendarische Mata Hari (echte naam: Margaretha Zelle) als moeder, gescheiden vrouw, danseres en spionne, en plaatst haar leven in historische context. Deze geboren Friezin is door de Fransen in 1917 ter dood veroordeeld vanwege spionage. Anno 2024 spreekt zij nog steeds tot de verbeelding, vandaar ook dat zij een eigen expositie heeft gekregen.

Christoffel & Kate Bisschop

De kunst en het persoonlijke leven van de ‘vergeten schilder’ Christoffel Bisschop en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift worden belicht, inclusief hun inspiratiebronnen én kunstwerken die het verleden als inspiratie voor het heden gebruiken. Hindeloopen was hun favoriete stadje. Op diverse zondagen biedt het museum een rondleiding aan van 1 uur, onder leiding van Aald Hielpen.

Wat is er nog meer te zien in het Fries Museum?

Binnen het Fries Museum bevindt zich ook nog het Fries Verzetsmuseum. Het vertelt persoonlijke verhalen van Friezen tijdens de Tweede Wereldoorlog, inclusief verzet, Jodenvervolging en het dagelijks leven tijdens die periode.

In Leeuwarden heb je naast het Fries Museum ook nog het Keramiekmuseum De Princessehof.

Bronnen: Museum.nl, Fries Museum. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!