Tentoonstelling van Princessehof begint al met voorproefje op Station Leeuwarden: dit is er te zien

15 maart 2024
2 Min. leestijd

Een voormalige winkelruimte in Station Leeuwarden is getransformeerd tot een expositieruimte. Je kunt hier een voorproefje zien van de tentoonstelling Porseleinkoorts die je momenteel in het Keramiekmuseum Princessehof kunt bekijken. Het station is overigens op loopafstand van het museum. Een leuk idee voor een dagje uit, ook met kinderen.

Wat kan ik verwachten?

Op Station Leeuwarden krijg je alvast een voorproefje van de tentoonstelling Porseleinkoorts. De tentoonstelling staat in het teken van het populaire ‘witte goud’ in de 18e eeuw. Je kunt er porseleinen figuren bekijken zoals mopshonden. Volgens het Keramiekmuseum reizen de meeste bezoekers vaak al per trein. Dit maakt het daarom extra leuk om alvast op Station Leeuwarden te beginnen. Maar het is ook leuk om te bezoeken als je een lange overstap op het treinstation hebt.

In het museum zelf wordt het verhaal getoond over het ontstaan van porselein en hoe het zo populair is geworden. Het wordt verteld door 2 prominenten uit deze tijd. Toen porselein werd uitgevonden was het de bedoeling om de receptuur geheim te houden, maar zonder succes. Het maakproces werd gelekt, ondanks de angstvallige bewaking die toentertijd is ingezet. In het museum leer je hoe het daarna in heel Europa bekend werd.

Is de toegang gratis?

Voor de toegang van het voorproefje in het treinstation wordt 2,50 euro gevraagd. Ga je naar de expositie in het museum? Dan betaal je nog een toeslag van 5 euro bovenop de normale ticketprijs. Voor jongeren tot en met 17 jaar is de toegang gratis. Het Keramiekmuseum geeft aan mee te willen denken met mensen in bijzondere situaties. Denk aan een activiteit die aansluit op speciale zorg of een gereduceerd tickettarief. Je kunt hiervoor een mail sturen naar het museum.

Wat moet ik nog meer weten?

De tentoonstelling Porseleinkoorts is tot 7 september 2024 te zien. Je kunt reserveren, maar dat is niet vereist. Om je museumbezoek af te maken kun je er een leuk dagje uit van maken. Dit kun je bijvoorbeeld nog meer in Leeuwarden bekijken.

Bronnen: NS, Keramiekmuseum Princessehof, Visit Leeuwarden. Foto: NS.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!