Voor een scheve toren hoef je niet naar Italië: kijk eens rond in Friesland, Groningen en de Betuwe

19 augustus 2023
2 Min. leestijd

De scheve Toren van Pisa is één van de meest bekende bouwwerken ter wereld en trekt miljoenen bezoekers. Maar wist je dat er binnen onze landsgrenzen torens zijn, die zelfs nog schever zijn dan die in Pisa? We nemen je mee naar Groningen, Friesland en de Betuwe.

Toren van Pisa

De bouw van de Toren van Pisa is begonnen in de Middeleeuwen. Door een reeks constructiefouten en werkonderbrekingen is de toren uiteindelijk scheefgegroeid (want dit is aanvankelijk niet de bedoeling geweest). Hierdoor is het in de moderne tijd een gezichtsbepalende en populaire toeristische attractie geworden. Je hebt vast wel eens de foto’s gezien van mensen die doen alsof ze tegen de toren aan leunen.

Inmiddels is de toren wel iets minder scheef dan voorheen. Vlak voor de laatste eeuwwisseling is er een uitgebreide renovatie geweest, om het voortbestaan van de toren in de komende eeuwen te garanderen. De overhelling is hierdoor kleiner geworden, van ruim 5 graden uit het lood naar ongeveer 3,9 graden.

Friesland en Groningen: torens nog schever dan in Pisa

Daarmee staat de wereldberoemde toren rechter overeind dan de scheve torens in Noord-Nederland. In het Friese dorp Miedum, onder de rook van Leeuwarden, vind je de meest scheve toren van Nederland. Met een overhelling van 4,7 graden is de 14 meter hoge kerktoren schever dan de Toren van Pisa. Dat geldt ook voor de Oldehove van Leeuwarden (40 meter hoog, 4,2 graden uit het lood, zie foto boven dit artikel). En voor de toren van de Walfriduskerk in het Groningse Bedum (25 meter hoog, 4,1 graden uit het lood).

Betuwe: een eigen scheve toren van Pisa

Als je een scheve toren wil zien, hoef je dus niet helemaal naar Italië te reizen en de milieuzones te doorkruisen. Het Gelderse Acquoy heeft zelfs een eigen toren van Pisa. Daar staat een kerktoren van 17,5 meter hoog, met een overhelling van net iets minder dan 4 graden. Curieus genoeg ligt op het aanliggende kerkhof het graf van Cornelia Pisa, de in 1941 overleden vrouw van predikant Nicolaas Hendrik Kuipéri. Hierdoor gaat deze toren van Acquoy dus door het leven als de scheve toren van Pisa.

Bronnen: Thetravel.com, Omrop Fryslân, Omroep Gelderland, Routeyou.com. Foto: Fortgens Photography/Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!