Dit zijn de mooiste plekjes om de Vuelta te zien (maar let wel op wegafsluitingen)

19 augustus 2022
3 Min. leestijd

Het is een ongekend spektakel: zo’n grote wielerronde als de Vuelta, die nu ons land aandoet. Ben je wielerliefhebber, of misschien gewoon nieuwsgierig? Dan zijn dit de plaatsen waar je het liefst wil staan om de profs in het echt aan het werk te zien.

 

Ploegentijdrit: de stadswallen van Utrecht

Vanaf de stadswallen heb je prachtig uitzicht, van de Manenburg tot de Zonnenburg kijk je op de Catharijnesingel, het Ledig Erf en de Maliesingel. Vanaf Park Lepelenburg kun je de renners onder de bomen van de Maliebaan zien verdwijnen. Die Maliebaan biedt ook nog een stukje historie, want dit is het oudste fietspad van Nederland.

Wil je 2 keer van de voorbijkomende ploegen genieten, dan is de Einsteindreef dé plek. Op het Henri Dunantplein draaien de renners en leggen dezelfde weg in omgekeerde richting af. Meer richting het einde van het parcours is ook de Zandweg in Vleuten nog een mooie optie. Hier zie je de renners aan de overkant van de Leidsche Rijn vol gas over de Rijksstraatweg zoeven in hun laatste kilometers richting de finish op het Jaarbeursplein. En wil je echt overzicht? Beklim dan de gewoon de Domtoren, al is het wel verstandig een verrekijker mee te nemen.

 

Bekijk hier de route van etappe 1: Utrecht-Utrecht (PDF)

Toeschouwers Tour Mariasingel

Etappe 1: de Vuelta op vliegbasis Soesterberg

Het oog wil ook wat, moeten de bedenkers van het parcours hebben gedacht toen ze de 2e etappe inplanden. Door het rivierenlandschap, langs talloze kastelen en natuurlijk over de schitterende Utrechtse Heuvelrug. Een bijzonder plekje: op het fietspad van de brug over de Nederrijn bij Rhenen kun je uitkijken over een deel van het parcours, zodat je Vuelta-ervaring niet in 3 seconden voorbij is.

De echte wielerliefhebber kan de Amerongse Berg wel dromen en wil natuurlijk zien hoe snel de profs daar nu omhoog rijden. Nadeel: het is zo bochtig dat je er maar kort van kunt genieten. Wil je een beter overzicht, dan is ook de voormalig vliegbasis Soesterberg een aanrader: de renners krijgen de kans op de landingsbaan te laten zien dat ze ook kunnen laagvliegen, want er liggen punten voor sprint-trui op de plek waar ooit F16’s opstegen.

 

Bekijk hier de route van etappe 2: ’s-Hertogenbosch – Utrecht (PDF)

 

Wielrenners op de Amerongse Berg

Etappe 2: de Rijzendeweg

De 3e etappe is bijna een bedevaart langs locaties van historische wielerkoersen en woonplaatsen van bekende wielrenners uit heden en verleden, zoals het Steenbergen van bondscoach en oud-prof Koos Moerenhout en natuurlijk het Hoogerheide van Adrie van der Poel. De enige klim van de dag is een prachtige plek om zelf te gaan kijken: de Rijzendeweg, met klinkers bestraat geeft de renners ruimschoots gelegenheid om spektakel te bieden.

Wil je de renners van de Vuelta in het echt zien koersen? Dan is het uiteraard aan te raden op tijd te komen, je bent ongetwijfeld niet de enige. En let ook op: vanwege de Vuelta zijn de nodige wegen afgesloten, waardoor sommige plaatsen lastig zijn te bereiken. Waar je wordt omgeleid, lees je hier. En wil je weten hoe laat het peloton voorbij komt? De verwachte doorkomsttijden van de 2e en 3e etappe vind je hier.

Bekijk hier de route van etappe 3: Breda-Breda (PDF)

 

(Bron: ANWB, RTV Utrecht, MAX Vandaag, La Vuelta, Bicycling, Wielerflits. Foto’s: ANP)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!