Een doorfietsroute, wat is het en waar kan ik er 1 vinden?

23 oktober 2023
2 Min. leestijd

In Nederland komen steeds meer doorfietsroutes. Dit zijn lange fietspaden die bepaalde regio’s met elkaar verbinden. Ze worden ook wel ‘fietssnelwegen’ genoemd, omdat je lange afstanden vlot door kunt fietsen.

Waarom zo’n fietssnelweg?

De fiets wordt steeds populairder in Nederland. Vooral elektrische fietsen zijn in trek. Naast het fietsverkeer neemt ook het autoverkeer toe. Terwijl het de bedoeling is dat het laatstgenoemde juist af zou nemen. Doorfietsroutes zijn een ideale oplossing om lange afstanden te kunnen berijden, zonder hinder onderweg. Met een elektrische fiets kun je dan soms eerder op je werk zijn tijdens de spits, dan wanneer je de auto pakt.

Hoe ziet een fietssnelweg eruit?

Over het algemeen is zo’n fietsroute een comfortabel fietspad, waarbij je als fietser voorrang hebt. De weg is van asfalt en je zult er geen scherpe bochten tegenkomen. Ze zijn verlicht (dat kan ook met paaltjes) en hebben soms een snelheidslimiet, zoals 30 of 50 kilometer per uur. Het kan zijn dat een fietssnelweg 1 van deze zaken mist. Wel is het de bedoeling dat bovenstaande de norm wordt voor een snelfietsroute. De kans is dus groot dat het later alsnog wordt aangepakt.

Waar vind ik een doorfietsroute?

In Nederland zijn er al meerdere doorfietsroutes. Met name in de provincies Zuid-Holland, Groningen, Gelderland en Noord-Holland liggen er minstens 3. De Fietsersbond heeft een kaart met de locaties van de fietssnelwegen (in 2021). Maar de ambitie is om er nog tientallen aan te leggen en er staan er al ruim 20 op de planning.

Zoek je een mooie fietsroute in het buitenland? Dit zijn de mooiste fietsroutes in Europa.

Bronnen: Provincie Zuid-Holland, RTL Nieuws, Gemeente Utrecht, Fietsersbond. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips over (elektrische) fietsen?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!