Ga de wintermaanden naar Zuid-Europa en betaal dat met de besparing op je energierekening

29 september 2022
3 Min. leestijd

Het zou je zomaar geld kunnen opleveren: hartje winter 3 maanden op een zonnige locatie in Zuid Europa doorbrengen. De besparing op je energierekening is zo groot, dat je daarmee vervolgens je verblijf bekostigt. Hoe dat zit lees je hier.

Het is bijna te mooi om waar te zijn: in plaats van je dagelijkse portie regen, wind en natte sneeuw, gewoon lekker 3 maanden in de volle zon aan de Spaanse of Portugese costa, zonder dat het je op hoge kosten jaagt. Maak je de rekensom op basis van de huidige hoge energieprijzen, maar ook de lokale prijzen voor je eerste levensbehoeften, dan kan overwinteren in de zon voor mensen die in staat zijn op afstand te werken of eventjes 3 maanden vrij kunnen maken, wel eens heel voordelig uitpakken.

Duurste maanden

Het zit zo: neem je als uitgangspunt de huidige energieprijzen voor een gemiddeld woonhuis, dan kom je voor de wintermaanden uit op een energieverbruik van zo’n 900 kuub gas en 900 kWh stroom, zo rekende vergelijkingssite Pricewise uit.

De wintermaanden zijn fors in gasverbruik ruim de helft duurder, en ook het stroomgebruik neemt dan bijna met een derde toe. In de Limburger komt Pricewise op basis van de tarieven van augustus 2022 voor de maanden december, januari en februari uit op een verbruik van ongeveer 3800 euro. Dat wordt vervolgens afgerond tot 3500 euro, omdat je de verwarming wegens bevriezing ook weer niet helemaal uit kunt zetten.

Appartement voor de prijs van je energierekening

Tegelijkertijd zijn precies deze maanden in Zuid-Spanje en Portugal het absolute laagseizoen. Voor de 3500 euro die je thuis bespaart, huur je in een luxe badplaats als Lagos in de Algarve een prima appartement. Ga je verder inzoomen op locaties in bijvoorbeeld Alicante, dan kan je nog wel eens fors goedkoper uitkomen.

Zo’n appartement met slaapkamers, een keuken en een eigen badkamer heeft alle gemakken die je wenst en is doorgaans inclusief energiekosten. Even voor de zekerheid checken of dat echt zo is, kan overigens nooit kwaad. De energieprijzen in Spanje en Portugal zijn fors lager dan in Nederland, doordat daar in mei 2022 al een prijsplafond is ingesteld.

Goedkoop uit eten

Waar je vervolgens als toetje, naast de energierekening ook nog op bezuinigt, zijn de eerste levensbehoeften. Geef je in Nederland als snel in 3 maanden tijd tussen de 1200 en 1500 euro uit, in Portugal en Spanje kan daar zo een derde van af. Ook dat geld steek je weer in je zak en kun je bijvoorbeeld besteden aan je reis.

En ben je maandelijks gewend uit eten te gaan in Nederland, dan kan dat ook nog flink schelen: de prijzen in het laagseizoen liggen iets hoger dan de helft van wat je in Nederland kwijt bent. En dan eet je ook nog eens lekker van de lokale keuken.

Overige kosten

En dan zijn er nog tal van kleine kostenposten. Ben je met de auto, dan is benzine in Spanje zo’n 30 cent goedkoper. Een kopje koffie ben je iets meer dan de helft van de Nederlandse prijs voor kwijt en een glas bier van de tap kost in Spanje zelfs minder dan de helft van wat je in Nederland gewend bent.

3 maanden in de zon is sowieso onbetaalbaar, maar als je het handig plant, dan kan het je naast een lekker kleurtje en een vrolijk gemoed, ook nog eens een lage energierekening en dus geld opleveren.

Bronnen: De Limburger, Margriet, Financieel Dagblad, Pricewise. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Clever
    Clever

    Voor € 100,00 meer per maand ten opzichte van met Camper kamperen, hebben wij op Camping in Zuid Spanje een ,,villa"(stacaravan) met eigen douche/toilet en airco/verwarming gehuurd. We gaan op gemakkie met Camper er naar toe,1 maand in de villa en weer op gemakkie terug, zijn we 2 maanden onderweg geweest. Aanbevelenswaardig!

  • Papua
    Papua

    Dat klopt wel ! Wij hebben doen dat al meer dan 5 jaar , de kosten verrekenen én het blijkt dat we ongeveer 200 euro eigen kosten hebben , zijn we wel 4 maanden in Zuid Spanje ! met goed zonnig weer , veel wandelen/fietsen zijn o.a. de mogelijkheden ! In Nederland kom ik de deur uit alleen uit noodzaak !!!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!