Huurprijs vakantiehuisje door inflatie en energiekosten ‘hoger dan verwacht’

30 september 2022
4 Min. leestijd

Prijzen die flink harder oplopen dan verwacht, afwachtende klanten die pas laat boeken: ook vakantieparken merken de effecten van de energiecrisis. Intussen zitten de vakantiehuisjes wel ‘hartstikke vol’, vertelt reisondernemer Laurens Taekema. “Toch kan het op een gegeven moment de andere kant op vallen.”

We hebben het de afgelopen maanden gemerkt: alles wordt duurder, de inflatie neemt toe en vooral de energieprijzen lopen torenhoog op. Alleen al daarom ligt het voor de hand dat ook de huur van vakantiehuisjes oploopt. Het is een trend die Laurens Taekema van Parkvakanties ook waarneemt.

Hogere prijsstijging dan verwacht

“Over de maanden juni en juli hebben een hogere prijsstijging gezien dan we hadden verwacht”, vertelt Taekema. “Voor vakantieparken en campings is die stijging tussen de 8 en 12 procent in vergelijking met 2021. Dat is fors. We lagen al op een behoorlijk niveau en we gingen uit van een paar procent erbij. Maar dat is wel wat hoger uitgepakt.”

“Nou was de prijsstijging door corona al flink, maar daarna is het een beetje gestabiliseerd”, legt hij uit. “Onze prognose vanaf begin 2022 was dat de prijzen nog wel gestaag zouden stijgen, maar niet meer met die grote aantallen die we hebben gezien in de twee jaar ervoor.”

Prijs vakantiehuisje zat al in de lift

“De inflatie die erbij komt kijken en mede ook de energiekosten die zijn toegenomen zie je toch wel terug in de prijzen”, ziet Taekema, maar de prijsstijgingen volledig toeschrijven aan de economische situatie gaat hem wel te ver. “Je ziet nooit een op een waar de kosten inzitten voor een vakantiehuisje. De prijzen zitten de afgelopen jaren al in de lift. Dat was al een trend, die door corona nog is versterkt.”

“Daar hebben we onderzoek naar gedaan. Vakantiehuisjes in Nederland, vakantieparken, zijn nou eenmaal heel populair”, licht hij toe. “De grootste aanjager blijft hoe dan ook de populariteit, dat is waar het toch om draait”, zegt hij met nadruk. “Een stukje schaarste en marktwerking. Dat zien we sinds corona, dat is gewoon duidelijk. Iedereen wil naar vakantieparken. Die zitten gewoon hartstikke vol. Dat is vraag en aanbod.”

Effect van inflatie en energiekosten zichtbaar

Toch ziet hij wel degelijk dat de huidige economische situatie impact heeft op de prijzen van een vakantiehuisje, het is alleen lastig aan te geven hoe groot die is. “De prognose lijkt niet helemaal uit te komen, omdat we toch met name in juni en juli zien dat de prijzen toch wel weer een stukje hoger uitvallen dan we vooraf hadden verwacht. En dat is dus toch toe te wijzen aan de situatie waar we momenteel inzitten: inflatie en energiekosten. Dat is toch wel zichtbaar.”

Dat het de komende maanden wel eens lastig kan worden omdat mensen de hand mogelijk op de knip gaan houden, houdt hem wel bezig. “Dit kan straks ook wel een beetje de andere kant op gaan. Het wordt straks krapper voor iedereen. Als prijzen op een bepaald niveau liggen dat mensen zeggen: jeetje, dat gaan we niet meer doen.”

Afwachten en lastminute boeken

Hoe het er de komende maanden uit gaat zien, vindt hij lastig aan te geven. “Wat we wel zien is dat veel mensen afwachtend zijn en heel erg laat beginnen te boeken. Je ziet steeds meer een trend van afwachten en lastminute boeken. Dat is een verandering, maar toch zijn de vakantieparken heel goed gevuld.”

Ook heeft hij de ervaringen in coronatijd nog vers in het geheugen en dat pakte uiteindelijk toch ook goed uit. “We hebben er toen over gespeculeerd, dat het door corona allemaal minder zou worden, terwijl uiteindelijk iedereen toch op vakantie ging. Dus het blijft een beetje nattevingerwerk. Het is voor nu afwachten wat met name 2023 gaat doen.”

Foto Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!