Hoe herken je de maximumsnelheid van een weg?

26 maart 2024
3 Min. leestijd

Iedereen die auto rijdt twijfelt wel eens over hoe hard ze mogen rijden op een bepaalde weg. Oók met navigatie is de maximumsnelheid soms nog onduidelijk. Tijdens je rijlessen heb je geleerd hoe je de snelheid van wegen kunt herkennen. Maar dat is misschien een flinke tijd geleden. Tijd voor een opfriscursus.

Hoe hard mag ik op een autosnelweg?

Op een autosnelweg (niet te verwarren met een autoweg) mag je maximaal 120 of 130 kilometer per uur rijden. Echter geldt dit niet tussen 06.00 en 19.00 uur. In dit tijdvlak is de maximumsnelheid verlaagd naar 100 kilometer per uur. In sommige gevallen is dit zelfs nog lager. De juiste snelheid, en aanvullende bepaling, staat altijd op de borden langs de weg aangegeven. Twijfel je en is er geen bord in de buurt, kijk dan op de hectometerpaaltjes, daar staat de snelheid ook op aangegeven.

Hoe hard mag ik op een autoweg?

Op een autoweg mag je maximaal 100 kilometer per uur rijden. Toch mag je op sommige van deze wegen maximaal 80 of 70 kilometer per uur. Op N-wegen is de maximale snelheid tussen de 80 en 100 kilometer per uur. Maar ook hier wijkt dit soms af naar een lagere toegestane snelheid.

Hoe herken ik een auto(snel)weg?

Nu je de toegestane maximumsnelheid van de wegen kent, is het belangrijk dat je de 2 soorten ook kunt onderscheiden. Een autosnelweg is een rechthoekig bord waarop je 2 stroken met een brug erover ziet. Een autoweg heeft een blauw bord met een witte auto erop.

Niet alleen borden tonen de maximumsnelheid, ook de strepen op de weg geven dit aan. Bij dubbele doorgetrokken witte strepen met een groene vulling ertussenin mag je maximaal 100 kilometer per uur. Is er geen groene vulling in het midden? Dan mag je meestal 80 kilometer per uur. Toch moet je altijd goed op blijven letten, soms wijken de maximale snelheden af. Er staat dan altijd een bord om dat aan te geven.

Hoe hard mag je op een provinciale weg?

Verlaat je de bebouwde kom? Dan geldt in het algemeen een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Maar let goed op, want in veel gevallen wordt een andere snelheid aangegeven. Zo zie je vaak borden met 60 op de provinciale weg. De bebouwde kom herken je vaak aan het verkeersbord met de plaatsnaam van de stad of dorp waar je inrijdt. Het einde van de bebouwde kom is hetzelfde bord met een rode schuine streep er doorheen.

Hoe hard mag ik rijden in de bebouwde kom?

De snelheidslimiet in een bebouwde kom is 50 kilometer per uur. Toch zie je vaak dat de maximaal toegestane snelheid 30 kilometer per uur is, zeker in specifieke drukke gebieden. Belangrijk is dat je oplet of er op het bord van de plaatsnaam een specifieke snelheid is aangegeven.

Wat is de maximumsnelheid op een woonerf?

Op een woonerf – te herkennen aan het rechthoekige bord met spelende kinderen, een auto en een huis – mag je maximaal 15 kilometer per uur rijden, ook wel stapvoets genoemd. Bij dit bord gelden meestal geen uitzonderingen qua snelheid.

Bronnen: ANWB, Rijksoverheid, Rijkswaterstaat. Foto’s: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • JanKol
    JanKol

    Hoewel het artikel over snelheid gaat lijkt het mij nuttig als bij Woonerf ook was vermeld dat auto's etc. daar op de laatste plaats komen en b.v. spelende kinderen en voetgangers daar "voorrang" hebben (of dat zou redelijk recent moeten zijn veranderd).

  • GvAsseldonk
    GvAsseldonk

    Jammer dat geen aandacht besteed is aan de belijning van de weg. Daaraan kun je ook zien wat de maximum snelheid (buiten de bebouwde kom) is.
    Doorgetrokken streep aan beide zijden: 80km/u
    Onderbroken streep aan beide zijden: 60km/u

  • Bruckwilder
    Bruckwilder

    Ik vind in relatie hiermee dat je niet weet hoe hard je 's nachts mag rijden op de snelle wegen.
    Sommige hebben een max van 130, andere een max van 120.
    Overdag is duidelijk: overal max 100 maar na 19u? is het hier nu 120 of 130?

    Dick Bruckwilder

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!