In deze (populaire) vakantielanden loop je risico op dengue: dit kun je doen om knokkelkoorts te voorkomen

28 maart 2024
4 Min. leestijd

Ga je op reis buiten Europa? Dan heb je vaak een grotere kans om reizigersziekten op te lopen. Zo ook dengue. Dit virus zorgt ervoor dat je een ernstige koorts kunt oplopen, meestal na de 2e of 3e keer dat een mug de ziekte aan je overdraagt. Pas sinds 2023 is er een vaccin beschikbaar tegen knokkelkoorts. Deze is echter niet voor iedereen beschikbaar. Waar moet je dan rekening mee houden, als je zelf niet ziek wil worden?

In welke (populaire) landen loop ik de meeste kans op dengue?

Het meeste risico op dengue loop je in (sub-)tropische landen. Het gaat om Midden- en tropisch Zuid-Amerika, India en omgeving, Zuidoost-Azië en tropisch Afrika. Overigens komt de ziekte steeds vaker voor. Zo is de ziekte al vastgesteld in zeker 128 landen. Van deze landen zijn de Antillen, India, Indonesië, Thailand, Mexico en Zuid-Afrika zeer populair onder Nederlanders.

Wat zijn de symptomen van dengue?

Bij de 1e dengue-infectie krijg je te maken met verschillende milde koortsklachten, zoals koude rillingen, verhoging en hoofdpijn, hier lees je er meer over. Als je later voor een 2e en/of 3e keer besmet raakt, is de infectie vaak veel ernstiger en soms levensbedreigend.

Lees op de website van het RIVM welke symptomen je allemaal kunt krijgen en welke soort muggen de ziekte verspreiden.

Hoe kom je in aanmerking voor een vaccin tegen dengue?

Het vaccin tegen dengue is voor (bijna) iedereen beschikbaar, maar kost wel ruim 100 euro voor een enkele prik. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties met een interval van 3 maanden nodig. Hierom wordt de prik vooral aangeraden aan mensen die al een keer eerder de infectie hebben opgelopen. Pas bij een 2e keer worden de klachten ernstig. De prik is verboden voor kinderen jonger dan 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een afweerstoornis.

Hoe goed werkt het vaccin?

Er is pas sinds 2023 een vaccin tegen knokkelkoorts. Bij 80 procent van de mensen voorkomt het een besmetting met het virus, maar het beschermt vooral goed tegen de ernstige ziekteverschijnselen. Zo voorkomt het vaccin zo ongeveer 95 procent van de ziekenhuisopnames. Doordat het vaccin nog maar zo kort bestaat, is het nog niet bekend of het ook een langdurig effect heeft.

Waar moet ik op letten vóórdat ik op vakantie ga naar een land met dengue?

Met name als je van plan bent om je te laten vaccineren, is het van belang dat je ruim op tijd de prikken laat zetten. Voor een vaccinatie tegen knokkelkoorts zijn 2 prikken nodig, met 3 maanden tijd ertussen. Wacht dus niet te lang, want vorig jaar in 2023 blijken de wachttijden voor reisvaccinaties flink op te lopen.

Wat kan ik zelf doen om me te beschermen voor knokkelkoorts?

Ook als je de prik haalt, bestaat er een kans dat je de last krijgt van de symptomen. Een goede bescherming tegen een muggenbeet is het meest ideaal. Draag daarom kleding die zoveel mogelijk van je lichaam bedekt en maak, indien mogelijk, gebruik van een klamboe (en voor baby’s een muskietennet). Koop ook een muggenmiddel waar genoeg DEET in zit en voor je lichaam crèmes of spray met Icaridin.

Waar moet ik goed op letten, eenmaal op mijn vakantiebestemming?

Plekken met stilstaand water zijn belangrijk om in de gaten te houden tijdens een vakantie. Het kan gaan om een een plas of meer in de buurt, maar ook dakgoten, emmers, bloemvazen of zelfs lege glazen en blikjes.

Wat moet ik weten over knokkelkoorts?

Hoewel je goede voorzorgsmaatregelen moet nemen als je naar een tropische bestemming gaat, zijn er ook al in Europa muggen met dengue gesignaleerd. Ook als je naar een Europese bestemming gaat, is het van belang om jezelf van de juiste bescherming tegen muggenbeten te voorzien.

Bronnen: GGD, Travel Clinic Erasmus, RIVM, Rode Kruis. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!