Jongeren blijven massaal wandelen: ‘Ik voel me rustig, ontspannen en voldaan’

04 december 2022
4 Min. leestijd

Jongeren zouden niet meer buiten komen, alleen maar op een beeldscherm kijken en een druk en jachtig leven leiden zonder momenten van rust. Waar of niet, dat beeld kantelt snel, nu jongeren in corona-tijd massaal het wandelen hebben ontdekt. En ze hebben goede redenen om op pad te gaan.

Wandelen is voor jongeren een blijvertje

Met sportscholen die op slot gingen, een verbod op samenzijn in binnenruimten en lange periodes dat scholen alleen nog online doordraaiden, zochten jongeren in coronatijd naar andere manieren om samen te zijn en te bewegen. Wandelen is bij gebrek aan alternatieven een voor de hand liggende activiteit, die met het opheffen van de maatregelen wel zou verdwijnen.

Maar nu alles weer mogelijk is, is het onder jongeren toch een blijvertje, zo blijkt uit onderzoek (pdf) dat de ANWB en Wandelnet lieten uitvoeren. Ruim een derde geeft aan méér te blijven wandelen dan voor corona. Dat zou volgens het onderzoek neerkomen op liefst 649.000 jongeren.

Minder prikkels en meer rust

‘Wandelen betekent een moment voor mezelf. Het geeft me ademvrijheid’, zegt een van de 1100 ondervraagden uit het onderzoek. Het raakt direct aan de belangrijkste reden dat jongeren blijven wandelen. ‘Rust en ontspanning’ staat met stip bovenaan de redenen waarom jongeren van onder de 30 jaar de paden en lanen opzoeken. Voor 41 procent van de ondervraagden is het de belangrijkste reden.

‘In beweging blijven’, ‘een frisse neus halen’ en genieten van de buitenlucht scoren ook hoog onder de motiveringen om er op uit te gaan, net zoals het ‘genieten van natuur en landschap’ en de sociale contacten die je ermee onderhoudt. “Met vrienden in de natuur wandelen, is anders dan elkaar zien op een druk terras. Minder prikkels, meer rust zorgt voor andere gesprekken”, zegt Lois, een van de ondervraagde jongeren uit het onderzoek.

Mooie foto’s maken

Dat wandelen gezond is, staat als een paal boven water. Het verruimt je blik letterlijk, van de buitenlucht kikker je op en de omgeving kan inspirerend werken. “Na zo’n wandeling voel ik me rustig, ontspannen en voldaan. Ik kan me weer focussen en heb een frisse blik”, zegt Yagmur dan ook in het onderzoek.

Naast ’tot rust komen’, zijn ‘verrast zijn door de omgeving’ en ‘een nieuw gebied leren kennen’ opvallende punten die jongeren noemen als het gaat om de voldoening die ze krijgen van een wandeling. ‘Als ik mooie foto’s heb gemaakt’ past daar natuurlijk helemaal bij en staat dan ook in de top 10.

Avontuur

Als je verrast wilt worden door je omgeving en nieuwe gebieden wilt leren kennen, dan moet je ook een beetje van avontuur houden. Dat zit bij jongeren wel goed. Bijna de helft noemt zichzelf een ‘avontuurlijke wandelaar’. Het betekent dat ze het liefst op het laatste moment beslissen op pad te gaan en afwijken van de gebaande wegen en routes.

“Tijdens een wandeling bepaal ik zelf waar ik naartoe ga. Ik stippel de route niet uit, maar ik volg mijn gevoel en kan impulsief zijn als ik dat wil. Als ik wil weten waar dat kleine, nog redelijk onbewandelde zandweggetje naartoe leidt, dan volg ik het”, bevestigt een van de ondervraagden.

Niet zonder mobiel

Tegelijkertijd is gezelligheid ook belangrijk voor veel jongeren. Wandelen doe je dus samen, bij voorkeur met een vriend of vriendin en pas op de 2e plaats met een partner. Een terrasje pakken na afloop hoort daar natuurlijk ook bij.

Waar jongeren niet zonder kunnen, is de mobiele telefoon, zelfs tijdens het wandelen. Maar dat heeft vooral een praktische kant. Je verdwaalt minder snel, je kunt een route volgen én je kunt je eigen wandeling via een app als Strava vastleggen. En vooruit, op een bijzondere plek maak je natuurlijk die leuke selfie. De grootste angst onder jongeren is dan ook dat de accu leeg raakt tijdens de wandeling. Maar aangezien de ondervraagde jongeren het avontuur graaf opzoeken, kan dat juist weer een leuke extra uitdaging zijn.

Bron: ANWB, Kien, Wandelnet.  Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!