Met deze 8000 (soms stokoude) wandelroutes ben je in Engeland voorlopig nog niet uitgewandeld

30 oktober 2022
3 Min. leestijd

Een speciale drukteradar op de Veluwe, krantenkoppen met ‘Enorme drukte in Lage Vuursche’, wandelen is populair, met soms zelfs opstoppingen richting wandelgebieden tot gevolg. Ook in Engeland leidde dit in coronatijd soms tot een soort polonaise van wandelaars in populaire gebieden. Een kaart met daarop zelfs de meest obscure wandelroutes biedt uitkomst. Een kaart, helemaal gemaakt door vrijwilligers

Ga je naar Engeland, dan ben je voorlopig nog niet uitgewandeld. De kaart toont liefst 120.000 kilometer aan wandelroutes, uitgezet door meer dan 10.000 vrijwilligers die nieuwe routes toevoegen en bestaande routes in de gaten houden.

Kaartsysteem van (oude) wandelroutes

Heel Engeland is er mee bedekt: paden, soms historische routes en vergeten wandelwegen. Verbind je al die paden aan elkaar, dan heb je een netwerk van wandelroutes dat zich over heel Engeland uitstrekt. Een netwerk dat niet alleen ontspanning biedt aan de lokale wandelaar, maar dat ook functioneel ingezet kan worden, menen de initiatiefnemers van de interactieve kaart.

Want ze bestaan van oudsher, het waren vroeger de wegen waarop gewone mensen van stad naar stad trokken. Te voet meestal. Dat gegeven diende als basis voor het kaartensysteem van Slow Ways: waarom met de auto als je ook kunt lopen, ook al kost het uren? Maar daarvoor moest het kaartsysteem wel deugen.

Samen de kaart onderhouden

Onder het motto: 2 weten meer dan 1 (om over 10.000 nog maar te zwijgen), besloot de bedenker Geograaf Daniel Raven-Ellison in coronatijd om met 7.000 vrijwilligers zo’n 7.000 wandelroutes in Engeland uit te proberen. Het idee was om oude routes te testen, nieuwe routes te verkennen en de problemen in kaart te brengen om die voor iedereen inzichtelijk te maken.

Een volgende stap was iedere wandelaar in staat te stellen een bijdrage te leveren. Zitten er omwegen in de route, of misschien gevaarlijke stukken, waar moet je op letten? Of heb je zelf een route toe te voegen? Bezoekers kunnen het allemaal aangeven en indien gewenst zelfs in discussie gaan met andere wandelaars. Loop je een route en valt je iets op dat het vermelden waard is, dan kun je dat kwijt. Dit gebeurt veelvuldig, waardoor de routes vrijwel altijd up to date zijn qua informatie.

Verbindende wandelkaart

Met de kaart, waar intussen ruim 8.500 wandelroutes op zijn terug te vinden, kun je kortom heel Engeland doorkruisen. Een wandeling van Birmingham naar Glasgow of van Manchester naar Newcastle, of eigenlijk vanuit elke willekeurige stad of dorp in Engeland, is als het gaat om de route geen enkel probleem. Alle steden, dorpen en gehuchten zijn op de kaart met elkaar verbonden.

Raven-Ellison wilde met zijn kaarten een alternatief bieden om te onthaasten en de auto vaker te laten staan. “Wandelen beperkt je uitstoot, bespaart geld en geeft plezier”, zegt hij dan ook in The Guardian. Ook ziet hij dat het mensen verbindt en ze in staat stelt nieuwe dingen in eigen land te ontdekken. In Engeland hebben ze het helemaal ontdekt, dus misschien is het tijd voor zo’n kaart in Nederland? Want wandelen op onze stranden en bossen is razend populair, maar lang niet alles is al ontdekt.

Bron: Guardian, BBC, Slow Ways. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!