Kuil graven op het strand? Dat is niet zonder gevaren

23 augustus 2022
2 Min. leestijd

Kuilen graven op het strand. Er wordt vaak gedacht dat alleen Duitsers dit doen, maar ook Nederlanders gaan graag aan de slag met een schep in het zand. En het graven van zo’n kuil kan nog best gevaarlijk zijn.

Graaf de kuil niet te diep

Strandwachten letten altijd wel goed op de mensen die op het strand zijn, maar ze zijn nog alerter als ze zien dat er kuilen gegraven worden. “Het is namelijk heel gevaarlijk als de kuil te diep wordt. Dus je moet een kuil echt niet te diep graven. Soms gaan wij dan ook naar de bezoekers toe om ze daarop te attenderen”, vertelt Arnold Buma bij Omroep Zeeland.

De bovenste laag van het zand is nat en daaronder ligt mul zand. Door te graven, wordt de bovenste laag zwaarder en kan dat naar binnen vallen. Kleine kinderen, maar ook volwassenen kunnen dan bedolven worden onder het zand. Het advies is dan ook om kuilen niet dieper te graven dan kniehoogte.

Spreek elkaar aan

Wat Buma opvalt is dat omstanders weinig doen, als ze zien dat het misgaat. “Spreek elkaar erop aan vóór het te laat is, alsjeblieft!”, vertelt hij aan de PZC. Hij blijft er vaak ook bijstaan tot mensen de kuilen weer dichten. “Als je weggaat, weet je hoe het gaat.”

Help direct als het misgaat

Wat kun je zelf doen als je ziet dat iemand een kuil aan het graven is en dat het misgaat? Begin direct met uitgraven. Zand is verstikkend, dus het hoofd moet eerst uitgegraven worden. Let wel op als je dit met een schep doet, vlakbij iemands hoofd. Vaak genoeg zijn hoofdwonden gezien na de bevrijding uit het zand.

Waarom Duitsers kuilen graven

En waarom graven die Duitsers nou kuilen in het zand? Omroep West sprak een Duitse vrouw op het strand en die heeft wel een idee. “Ik denk dat ze het doen omdat ze denken dat het kouder is in een gat. Honden doen het ook om koel te blijven. Hoe dieper, hoe kouder het wordt.”

(Bron:  MAX Vandaag, Omroep Zeeland, PZC, RTL Nieuws, Omroep West. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!