Oversteken is nog nooit zo leuk geweest: deze bijzondere verkeerslichten vind je in Europa

27 april 2024
4 Min. leestijd

Als je gelukt heb staat het verkeerslicht op groen en mag je oversteken. Maar soms heb je pech en moet je toch even wachten. Dan is wachten een stuk leuker als het geen gewone, maar een speciaal stoplicht is! Deze bijzondere verkeerslichten kun je in Europa tegenkomen.

Wachten op groen in Berlijn

Links: de verkeerslichten in Oost-Berlijn (en inmiddels ook West-Berlijn). Rechts: het oorspronkelijke verkeerslicht in West-Berlijn. Foto’s: Shutterstock / S. Hanusch (Shutterstock)

Het Ampelmännchen, het is bijna het symbool van de de Duitse hoofdstad. Al ken je het mogelijk niet van de naam, dan heb je het opmerkelijke figuurtje op de Berlijnse verkeerslichten waarschijnlijk wel een keer gezien. Het is een mannetje met een hoed die vrolijk lijkt te wandelen bij groen en bij rood licht staat hij met zijn armen wijd. De stoplichten waren vroeger vooral in Oost-Berlijn te zien, waarna ze vervangen zouden worden door ‘modernere’ palen. Omdat de meeste inwoners het daarmee oneens waren, zijn de vrolijke mannetjes gebleven. Ze zijn door de populariteit nu zelfs ook in West-Berlijn te zien.

Staren naar de grond in Spanje (en vroeger in Nederland)

Bron: Ayuntamiento de Torrevieja

In het Spaanse Torrevieja kun je verkeerslichten tegenkomen die ín de stoep zijn verwerkt. Het is bedoeld om verkeersslachtoffers te voorkomen, die door het gestaar naar hun telefoon niet goed op het verkeer letten. Omdat ze naar beneden kijken, vallen de verlichte stoeptegels voor hen wel op. Overigens is Spanje niet de eerste die verkeerslichten in de stoep verwerkt. In Bodegraven zijn ze in 2017 al met een pilot begonnen. Overigens heeft die er niet toe geleid dat deze verlichting definitief is ingezet. De verkeersveiligheid verbeterde op deze plek nauwelijks.

Heel veel liefde in Oostenrijk

Na de winst van de Oostenrijkse Conchita Wurst op het Eurovisie Songfestival 2014, wil de hoofdstad Wenen laten zien dat zij mensen uit de homogemeenschap omarmen. Vooral omdat de volgende editie (2015) in deze stad zal plaatsvinden. Daarom heeft de gemeente speciale oversteeklichten geplaatst. Hierop staan hetero-, homo- en lesbische stellen afgebeeld. Later hebben andere steden waar de latere edities van het evenement zijn gehouden, ook deze stoplichten overgenomen. Zo kun je veel dichterbij, in Utrecht en bijvoorbeeld ook in München de liefdeskoppels zien.

Nijntje in Nederland

Het Nijntje stoplicht in Utrecht. Foto: ANP.

In Utrecht kun je in het centrum deze Nijntje verkeerslichten tegenkomen. Ze zijn geplaatst ter ere van Dick Bruna, de geestelijke ‘vader’ van Nijntje. Je kunt ze tegenkomen op het kruispunt van het Vredenburg en de St. Jacobsstraat. Je kunt in Utrecht veel meer van Nijntje tegenkomen, zoals het Nijntje-Pleintje en de oren op de Neudeflat.

Geen bijzonder verkeerslicht, maar wel een bijzondere plek in Praag

Het verkeerslicht in Praag. Foto: Rodrigo E. Sanchez (Shutterstock)

Dit verkeerslicht is niet bijzonder qua uiterlijk, maar de locatie is dat wel. Het is namelijk een zeer smal steegje in Praag met een trap, waar het er niet op lijkt dat tegenliggend of overstekend verkeer je zal hinderen. Toch is niets minder waar. De steeg was namelijk niet eens als steeg bedoeld, maar als brandtrap. De steeg is met zijn 70 centimeter, de smalste van de Tsjechische hoofdstad. De trap in het straatje leidt naar een restaurant. Omdat de steeg zó smal is, kun je elkaar bijna niet passeren. Voor degenen die echt niet langs elkaar heen passen, biedt het stoplicht een uitkomst. Echter kun je meestal wel met zijn tweeën door het straatje en lijkt het verkeerslicht eerder een goede marketingtruc.

Veel meer bijzondere verkeerslichten

Je kunt dus veel bijzondere stoplichten tegenkomen. Er zijn er zelfs nog veel meer dan in dit artikel staan, bijvoorbeeld het Kruikenzeikersstoplicht in Tilburg, of Bartje in Assen. Misschien weet jij wel een bijzondere in de buurt, of van je vakantiebestemming. Laat het ons weten hieronder in de reacties.

Bronnen: Ayuntamiento de Torrevieja, NOS, The Olive Press, Spanish News Today, The Guardian. Foto: Shutterstock.

 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!