Zoveel duurder worden hotels dit jaar

21 september 2022
2 Min. leestijd

Een weekend weg of een vakantie in eigen land zal je meer geld gaan kosten. Hotels zullen naar verwachting in 2022 nog een kwart duurder worden. In 2024 zijn de hotels waarschijnlijk zelfs duurder dan voor de coronapandemie. 

Dure hotelkamers

Nu er weer vakanties en reizen worden gemaakt, gaat het ook beter met het Nederlandse hotelleven. Toch schrijft het Financieel Dagblad (FD) naar aanleiding van een jaarlijks rapport van hotelvastgoedadviseur Horwath HTL, dat hotelkamers in prijs gaan stijgen. Hoteleigenaren verdienen namelijk nog niet hetzelfde als voor de pandemie vanwege de bezettingsgraad van de hotels. Deze ligt momenteel op 60 procent in plaats van 70 procent zoals gewoonlijk, voor de pandemie, het geval is.

Duurder dan voor de pandemie

Tijdens de pandemie daalt de prijs voor een hotelkamer fors vanwege het wegblijven van de toeristen. Maar nu er wordt verwacht dat de hotels in Nederland weer voller worden, ligt er een prijsstijging op de loer. Volgens het rapport van het HTL betaal je in 2024 hoogstwaarschijnlijk 15 procent meer voor een hotelkamer dan in 2019, voor de pandemie.

Maatregelen vanwege drukte

Dat de hotels nu en in de toekomst weer opbloeien is, ondanks de stijgende prijs, goed nieuws. Maar het moet in bepaalde steden niet te druk worden. Zo maakt Amsterdam na een schaarse aanwas aan toeristen nu de grootste comeback. Dit zou echter kunnen leiden tot ingrijpen van de gemeente. ABN Amro verwacht namelijk, zo melden zij in hun eigen rapport, dat de hoofdstad in 2022 het aantal van 18 miljoen toeristische overnachtingen bereikt.

In een recent besluit, op initiatief van 30.000 inwoners, is bepaald dat de gemeente bij 18 miljoen overnachtingen gedwongen is om de toeristenbelasting te verhogen. Op deze manier wordt overlast tegengegaan en zou het aantal overnachtingen beperkt worden, vertelt ABN Amro sectoreconoom Stef Driessen aan het FD. Of dit daadwerkelijk werkt, moet nog blijken.

(Bron: Financieel Dagblad, Radar, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!